Životní úroveň regionů EU se postupně sbližuje

26.06.2006
Nejbohatším regionem mezi novými členskými zeměmi EU je podle studie EK Praha. Její bohatství přepočtené na jednoho obyvatele činí 138 procent průměru Evropské unie.

Ekonomické a sociální rozdíly se v rámci Evropské unie zmenšují. Za posledních deset let hospodářský růst deseti nových členských zemí spolu se Španělskem, Portugalskem a Řeckem činil v průměru 3,6 procenta ročně, zatímco v ostatních státech EU představoval 2,2 procenta ročně. Na regionální úrovni existují ovšem velké výkyvy. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise o pokroku v hospodářské a sociální soudržnosti v EU, o které dnes informoval Jan Jedlička z Evropské kanceláře České spořitelny.

Desetina populace EU žije v nejchudších regionech a vyprodukuje pouze 1,5 procenta celkového HDP v EU. Naopak desetina obyvatel z nejbohatších regionů vyprodukuje téměř pětinu celkového HDP.
Nejbohatším regionem mezi novými členskými zeměmi EU je Praha. Její bohatství přepočtené na jednoho obyvatele činí 138 procent průměru Evropské unie. Nejbohatšími regiony v EU, které přesáhly 200 procent průměru EU, je centrální Londýn, Brusel a Lucemburk.

Nejbohatší regiony EU najdete v Německu a Velké Británii

Mezi regiony s vysokou životní úrovní, které překonaly 125 procent EU, je celkem 37 oblastí. Patří mezi ně například sedm oblastí v Německu, šest ve Velké Británii a Itálii nebo po jedné ze Španělska, Francie či Švédska.
Naopak nejchudšími v EU jsou polské regiony, které zabraly posledních šest míst, uvedl Jedlička. Mezi celkem 60 regiony s HDP na obyvatele pod úrovní 75 procent průměru EU jich je například z Polska 16, sedm z České republiky, pět z Řecka a Itálie nebo čtyři z Německa, Francie a Portugalska. Nejchudším českým regionem je Moravskoslezský kraj s 53,4 procenty průměru životní úrovně EU.

Zpráva dokumentuje i rozdíly ve vybavenosti moderní infrastrukturou. Ve 47 z celkových 254 regionů soudržnosti v EU nedosahují výdaje na výzkum a vývoj ani 0,5 procenta HDP, přičemž požadavek EU jsou tři procenta. V regionech s životní úrovní pod 75 procenty průměru EU má vysokorychlostní internet méně než 15 procent domácností, zatímco v ostatních regionech je to přibližně třetina.

EK zveřejnila čtvrtou zprávu o pokroku v hospodářské a sociální soudržnosti v EU v polovině června.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek