ČR bojovala za zpřísnění podmínek v evropském odpadovém hospodářství

28.06.2006
Česká republika se v úterý na schůzi ministrů životního prostředí EU snažila ovlivnit vznikající novou legislativu o odpadech v EU tak, aby umožňovala národním orgánům bránit pohybu komunálního odpadu mezi jednotlivými členskými státy.

Česká republika se v úterý na schůzi ministrů životního prostředí EU snažila ovlivnit vznikající novou legislativu o odpadech v EU tak, aby umožňovala národním orgánům bránit pohybu komunálního odpadu mezi jednotlivými členskými státy. Podpořily ji v tom země Visegrádu i některé další. ČR má na kontrole nakládání s odpadem zvláštní zájem, neboť se na jejím území letos objevily skládky s nelegálně dovezeným odpadem převážně z Německa.

České straně se podle náměstka ministra životního prostředí Tomáše Novotného podařilo na jednání přiložit k usnesení deklaraci, která zdůrazňuje, že zejména komunální odpad by měly členské státy likvidovat samy na svém území. Tuto aktivitu podpořilo dalších deset členských zemí.

ČR také protestovala proti návrhu posunout spalovny komunálního odpadu za určitých podmínek do kategorie zařízení k využití odpadu. Do takových energeticky účinných spaloven by pak bylo možné dovážet odpad z jiných oblastí EU, aniž by se tomu dalo bránit. České stanovisko však nezískalo většinovou podporu a návrh zůstal v „tematické strategii nakládání s odpady“ obsažen, ovšem se zmínkou o této výhradě pro budoucí jednání o závazné směrnici.

„Pokud by byly spalovny takto překlasifikovány, mohlo by to vést k rozsáhlým těžko regulovatelným dovozům, doslova k zavalování České republiky odpady z okolí, hlavně z Německa,“ uvedl Novotný.

Podle platných předpisů mohou členské státy EU blokovat dovoz takzvaných odpadů určených k odstranění, nikoli těch určených k využití. Nelze volně vozit směsný komunální odpad na skládky a do naprosté většiny spaloven. Nová úprava by vedla k posunu a možnému zvýšení legálního dovozu do ČR, kde lze odpad spalovat za daleko nižší ceny než v Německu.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek