EK navrhla přepočítací kurz slovinského tolaru k euru

28.06.2006
Tento pevný a neměnný kurz ve výši 239,640 tolaru za jedno euro budou muset ještě 11. července schválit na své pravidelné schůzce ministři financí členských států EU.

Evropská komise dnes navrhla přepočítací kurz, podle něhož bude od 1. ledna 2007 nahrazen slovinský tolar eurem, na 239,640 tolaru za jedno euro. Je to stejný kurz, s jakým vstoupilo Slovinsko před dvěma lety do evropského směnného mechanismu ERM-2.

Tento pevný a neměnný kurz budou muset ještě 11. července schválit na své pravidelné schůzce ministři financí členských států EU. Ministři také definitivně potvrdí zavedení eura ve Slovinsku, které v polovině června již schválil summit EU.
Evropská komise také připomněla, že od vstupu Slovinska do ERM-2 se směnný kurz eura a tolaru odchyloval od kurzu 239,60 nejvýše jen o 0,1 procenta.

Slovinsko se stane po svém vstupu do EU v roce 2004 prvním novým členským státem, který zavede euro. Pro zemi je to druhá změna měny během 15 let. Po získání nezávislosti v roce 1991 Slovinsko nahradilo jugoslávský dinár tolarem.

Lídři evropských vlád posvětili na Summitu EU vstup Slovinska do eurozóny od 1. ledna příštího roku na nedávném summitu EU. Dále také potvrdili, že Litva, která měla podle plánu vstoupit do eurozóny spolu se Slovinskem, euro od ledna 2007 nezavede, jak již dříve rozhodli ministři financí členských zemí.

Litvě se podle hodnocení Evropské komise a Evropské centrální banky podařilo splnit všechny podmínky pro přijetí eura kromě inflačního kritéria. Litevský růst cen činil za posledních 12 měsíců 2,7 procenta, zatímco referenční hodnota činila 2,6 procenta.

Související články:
Potvrzeno: Slovinci budou platit eurem od roku 2007, Litevci nikoliv

Autor: rai-ihned, europa.eu.int

Sdílet tento příspěvek