EK plánuje zavedení evropského telekomunikačního regulátora

28.06.2006
Nový evropský regulátor by podle EK zabránil rozdílům v přístupu jednotlivých národních regulačních úřadů. Ty podle ní v současné době zvýhodňují některé firmy a země na úkor jiných.

Evropská komisařka Vivian Redingová v úterý vyhlásila záměr na vytvoření evropského regulátora v oblasti telekomunikací, který by napomohl k posílení konkurenčního prostředí na trhu a pomohl odstranit bariéry na národních trzích.

Každý z členských států EU v současné době využívá vlastního regulátora pro telekomunikace. Evropská komise ovšem tento postup kritizuje. Síť národních regulačních orgánů podle ní vykazuje velkou míru nekonzistence a konkurenční prostředí v telekomunikacích nepodporuje, ale spíše dusí. Komisařka tvrdí, že by nový evropský regulátor zabránil rozdílům v přístupu jednotlivých národních regulačních úřadů. Ty podle ní v současné době zvýhodňují některé firmy a země na úkor jiných.

„Pokud národní regulátor v jedné zemi uplatňuje pravidla EU vůči operátorům přísně, zatímco národní regulátor v jiné zemi přijme opatření později nebo méně efektivním způsobem, poskytuje tím firmám působícím v druhé zemi nespravedlivou výhodu,“ uvedla komisařka.

Evropský regulační orgán by měl podle Redingové fungovat na podobném principu jako systém evropských centrálních bank v eurozóně: národní regulátoři by nezanikli a evropský by poskytoval pravidla pro korektní implementaci evropských norem a k závazným nařízením by sáhl pouze ve výjimečných případech.

EU považuje telekomunikace za jednu z klíčových oblastí pro rozvoj informačních a telekomunikačních technologií, který má významnou roli při naplňování Lisabonské strategie. Ukončení monopolního postavení národních telekomunikačních podniků mělo v devadesátých letech na trh dramatický dopad. EU proto ústy komisařky Redingové vyzývá k další liberalizaci trhu.

Oponentem může být Německo

Návrh Evropské komise ovšem zřejmě projde velmi tvrdým schvalovacím procesem. Mezi jeho oponenty se pravděpodobně zařadí Německo. Redingová označila Berlín jako příklad typicky „monopolistické“ situace v oblasti telekomunikačního průmyslu, především díky neotřesitelné pozici společnosti Deutsche Telecom.

Komisařka nevyloučila možné zásahy proti Německu, pokud nezmění současný telekomunikační zákon, který podle ní silně odporuje volné konkurenci na německém telekomunikačním trhu.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek