Barroso navrhuje volný obchod s Ruskem

03.07.2006
EK podle Barrosa schválila návrh svého mandátu pro jednání s Ruskem o nové rámcové dohodě, kterou koncipuje jako nástroj strategického partnerství.

Předseda Evropské komise José Barroso navrhl, aby nová smlouva EU s Ruskem o partnerství a spolupráci zahrnovala jako cíl dosažení zóny volného obchodu, až Rusko vstoupí do Světové obchodní organizace (WTO). Varoval také Turecko, že musí dodržet podmínky plynoucí z dohody s EU o celní unii, jinak budou jeho rozhovory o vstupu ohroženy.

Barroso hovořil spolu s finským premiérem Mattim Vanhanenem na tiskové konferenci v Helsinkách po pracovním setkání finské vlády s Evropskou komisí, kterým začíná každé nové půlroční předsednictví členské země.
EK podle Barrosa schválila návrh svého mandátu pro jednání s Ruskem o nové rámcové dohodě, kterou koncipuje jako nástroj strategického partnerství, včetně dohody o zóně volného obchodu. Až ho vlády členských zemí schválí, bude jednání na podzim zahájeno a mělo by skončit během příštího roku.

Za velmi pozitivní označil dnešní setkání kyperského prezidenta s jeho protějškem z turecké strany ostrova, jež by mohlo odblokovat jednání o budoucnosti Kypru, vedená pod záštitou OSN. Barroso k tomu dodal, že „vyřešení tohoto problému by značně usnadnilo jednání EU s Tureckem“, i když formálně spolu obě věci nesouvisejí.
„Dodržujeme své závazky vůči Turecku a žádáme, aby také Turecko dodržovalo své závazky,“ řekl šéf EK. „Rozhovory běží podle plánu, nesplnění protokolu k ankarské dohodě by však mělo vážné důsledky,“ varoval.

Zmíněný protokol rozšiřuje platnost celní unie mezi EU a Tureckem na všechny členské země EU včetně Kypru. Vyplývá z něj, že by Ankara měla s Kyprem mít normální vztahy aspoň v ekonomice, tedy že by například měla otevřít své přístavy pro kyperská plavidla, což se zatím zdráhá učinit. Kypr může postup vstupních rozhovorů kdykoli zablokovat, nepochybně s podporou řady dalších členů.

Vanhanen slíbil, že Finové budou v čele EU usilovat o „rozložení břemene imigrace“, které nesou převážně jižní členské státy. Vyslovil se pro solidaritu a pro společnou politiku EU vůči zemím, odkud vlna migrantů přichází.

Autor: rai-ihned, reuters.com

Sdílet tento příspěvek