Evropští agenti zatím po Mladićovi nepátrají

03.07.2006

Srbské ministerstvo obrany dementovalo informace některých médií o tom, že agenti zahraničních bezpečnostních služeb pátrají bývalém srbském generálovi Radko Mladićovi. Jeho předání Haagu je podmínkou pokračování rozhovorů mezi EU a Srbskem.

Bývalý bosenskosrbský předák Radovan Karadžić, který již jedenáct let prchá před mezinárodní spravedlností, se prý v noci pohybuje mezi jeskyněmi a kláštery v bosenských horách, nechal si oholit svoji bujnou šedivou kštici a občas se obléká do mnišského roucha. Psycholog a příležitostný básník se stáhl daleko z očí veřejnosti, aby unikl vojákům mezinárodních sil, kteří se pohybují v jeho zemi a mají rozkaz ho zatknout, píše agentura AP.

Zatímco se mezinárodní úsilí o zadržení bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiće nyní zintenzivňuje, Karadžičova stopa zřejmě vychládá. „Má to mnoho důvodů,“ soudí novinář sarajevského týdeníku Dani Ahmed Burić. „Mezinárodní společenství příliš neusiluje o jeho zatčení, jako to dělá v případě Mladiče. Bosenskosrbská policie zřejmě postrádá vůli i schopnost ho zadržet. A běžní lidé stále trpí důsledky války a zničené ekonomiky, bojují o přežití a nemají čas myslet ještě na Karadžiče,“ řekl Burić.

Karadžić i Mladić jsou obviněni u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) z odpovědnosti za nejhorší zvěrstva krvavé bosenské války 1992-95; patří k nim tříleté ostřelování Sarajeva nebo srebrenický masakr téměř osmi tisíc Muslimů.

Navzdory tomu, že Washington nabídl pět milionů dolarů za informace vedoucí k zadržení Karadžiče, jeho stoupenci mu stále pomáhají se skrývat a unikat zatčení. Cestuje prý po srbských pravoslavných klášterech a horských jeskyních v odlehlých částech východní Bosny.

Zahraniční agenti zatím po Mladičovi nepátrají

Zatímco Bosna a Hercegovina může být za „nedodání“ Karadžiče do Haagu relativně v klidu, Srbsko již za „ponechání“ Mladiče na svobodě pyká – Evropská unie s ním v květnu přerušila jednání o Stabilizační a asociační smlouvě, která představuje první krok na dlouhé cestě každé země do EU.

Další jednání EU podmiňuje zadržením Mladiče a jeho předáním ICTY. Srbská strana proto v současné době připravuje nový plán, jež by měl přispět k vypátrání bývalého generála. V jeho rámci by Srbové chtěli spolupracovat se zahraničními bezpečnostními službami. Mluví se například o německé bezpečnostní službě.

Srbské ministerstvo obrany ovšem dementovalo informace některých médií o tom, že zahraniční agenti již v současné době po Mladičovi pátrají. Vojenské tajné služby podle srbského resortu obrany pouze spolupracují se zahraničními agenty na lokalizaci obou haagských podezřelých.

Související články:
Srbsko pyká za Mladiče, EU přerušila rozhovory

Autor: rai-ihned, TASR

Sdílet tento příspěvek