Eurozatykač má zpětnou platnost, výjimkou je SRN

10.07.2006
Vůči Německu však může být podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Františka Tlapáka využito běžné vydávací řízení, a to bez ohledu na datum spáchání trestného činu.

Eurozatykač je možné od 1. července letošního roku využívat bez zpětného časového omezení ve vztazích se všemi zeměmi Evropské unie kromě Německa. To totiž dosud do právního řádu nevčlenilo poslední rámcové rozhodnutí o evropském zatýkacím rozkazu.

Vůči Německu však může být podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Františka Tlapáka využito běžné vydávací řízení, a to bez ohledu na datum spáchání trestného činu. Zatykač byl v EU zaveden jako reakce na teroristické útoky ve Spojených státech 11. září 2001. Měl by usnadnit pronásledování a trestání pachatelů zvlášť závažných trestných činů. Nahrazuje dosavadní vydávací proceduru založenou na smlouvách mezi jednotlivými státy.

Zařazení eurozatykače do trestního řádu parlament schválil v roce 2004 přes veto prezidenta. Poslanci ODS se kvůli zatykači obrátili na Ústavní soud. Nesouhlasili s tím, aby byli do ciziny vydáni lidé, kteří spáchali trestný čin na území některého ze států EU a vrátili se pak zpět do republiky. Ústavní soud začátkem května stížnost zákonodárců ODS odmítl a potvrdil platnost eurozatykače.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek