Klaus v Bukurešti podpořil brzký vstup Rumunska do EU

10.07.2006

Podle českého prezidenta je také zbytečné rozhodovat o bezvízovém režimu USA s některými evropskými zeměmi podle počtu jejich vojáků v Iráku.

Podle českého prezidenta Klause je zbytečné rozhodovat o bezvízovém režimu USA s některými evropskými zeměmi podle počtu jejich vojáků v Iráku. Zároveň ovšem mají Spojené státy plné právo určovat si svůj vízový režim samy. Český prezident to uvedl v Bukurešti po setkání se svým rumunským protějškem Traianem Baseskem.

Reagoval tak na to, že americkým Senátem nedávno prošel dodatek k imigračnímu zákonu, na jehož základě by Američané některým svým spojencům mohli zrušit vízovou povinnost. Podmíněno to však bylo mimo jiné počtem vojáků, kteří se s Američany jako spojenci účastní operací v Iráku či Afghánistánu; toto kritérium Klaus označil za „jednorázové“.

Kritéria Senátu USA přiznávají bezvízový styk zemím, které jsou členem EU, pomáhají Američanům ve válce v Iráku či Afghánistánu jednotkou nejméně o 300 vojácích a nepředstavují pro Spojené státy bezpečnostní riziko. Všechny tyto podmínky by nyní splňovali jen Poláci; v případě Česka či Slovenska není splněn požadavek velikosti nasazené vojenské jednotky.

V Rumunsku, které dosud není členem EU, se ale v současnosti mezi novináři hovoří o tom, že určité zvýhodnění v rámci vízového styku by se mohlo dotknout i Rumunů. Basescu se navíc koncem měsíce chystá do Washingtonu a mezi novináři se hovoří o tom, že prezident George Bush by s ním mohl o možnostech navázání bezvízového styku hovořit. Rumunsko má několik set vojáků jak v Iráku, tak v Afghánistánu; nedávno navíc nabídlo USA několik základem na svém územi.

Basescu však řekl, že angažovanost Rumunska v těchto operacích není rozhodně spojena s možností vízových úlev. Ocenil ale, že americký Senát má zájem o „normalizaci“ současného stavu. Zatímco Rumuni či Češi pro cesty do USA potřebují víza, Američané nikoli.

Klaus podpořil vstup Rumunska do EU v roce 2007

Oba prezidenti se shodli, že Rumunsko by se mělo stát od 1. ledna 2007 členem EU. Basescu o tom hovořil jako o hotové věci, Evropská komise nicméně chce až na podzim definitivně doporučit, zda Rumunsko spolu s Bulharskem mají vstoupit do EU podle plánu v příštím roce nebo později.

Basescu Klausovi poděkoval, že ČR byla mezi prvními státy EU, které ratifikovaly smlouvu o přistoupení obou zemí k unii. Český prezident uvedl, že věří, že Rumunsko k unii v lednu přistoupí; překážky pro vstup jsou podle něj už nyní jen administrativně-technického rázu.
Na dotaz, co by Rumunům před vstupem do EU doporučil, uvedl, že nepřijel do Bukurešti udělovat rady, pouze svého partnera ujistil, že „žádné zemětřesení“ po vstupu do unie v lednu 2007 nehrozí.

Český prezident, který dnes zahájil třídenní státní návštěvu Rumunska, také převzal symbolický klíč od rumunské metropole. Klaus, kterého v Bukurešti doprovází i jeho choť Livie, se má odpoledne setkat s šéfy obou komor rumunského parlamentu.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek