Londýn se učí žít s hrozbou útoku

10.07.2006
Davem lidí na nástupišti metra na nádraží King’s Cross se proplétá asi čtyřicetiletá drobná žena. Za ruce vede dvě děti. Když nastoupí do vagónu, opatrně se rozhlíží kolem sebe.

Je pátek 7. července po deváté ráno. Před chvílí nad zemí, hned vedle vchodu do nádraží, skončila pietní akce na památku obětí útoku, při kterém teroristé přesně před rokem zabili v londýnské dopravě 52 lidí.

Sheila Walsallová tehdy, stejně jako dnes, nastoupila na téže stanici do nacpaného metra na trase Picadilly Line. Vlak zajel do tunelu, ale vzápětí se prudce zastavil. Jeden ze čtveřice sebevrahů odpálil v prvním vagónu bombu.
„Nastoupila jsem až dozadu, měla jsem asi štěstí,“ říká Walsallová. „Byl to ale stejně strašlivý zážitek. Všude byla tma a kouř, skoro se nedalo dýchat. Pak jsme klopýtali tunelem zpátky. Svítila jsem si mobilním telefonem. Slyšeli jsme, jak vepředu křičí zranění,“ vzpomíná.

Sheila od té doby celý rok metrem nejela. Bála se, že se útok bude opakovat. Cesty do centra metropole omezila celá rodina na naprosté minimum, a když už se někam vydala, bylo to autem nebo taxíkem. Právě dnes se ale rozhodla všechno změnit a poprvé od tragédie nastoupila do metra. „Musela jsem to udělat, a kdy jindy, když ne dnes. Pořád mám strach, ale nemůžu v něm žít do konce života. Chci, aby moje děti žily normálně.“

Walsallová je mezi Londýňany výjimkou. Po loňských útocích ze 7. července a pokusu o jejich opakování, k němuž došlo o dva týdny později, se tisíce z nich vyhýbaly veřejné dopravě. Po pár měsících se ale počet cestujících dostal na obvyklou úroveň a letos za celý rok zřejmě překročí rekordní miliardovou hranici.
I v den prvního výročí útoků vypadá všechno v metru normálně. Jen málokterý cestující si ovšem nevzpomene na chaos, který tehdy zavládl, a na oběti hrůzného činu čtyř mladých britských muslimů. Fotografie teroristů i jejich obětí a datum útoku 7/7 jsou na titulních stranách všech novin, které mají cestující před sebou.

Na památku obětí celý Londýn v pátek na dvě minuty ztichl. Jinak se ale život už dávno vrátil do starých kolejí. A to i přesto, že naprostá většina jeho obyvatel podle průzkumů věří tomu, že se metropole dříve či později opět stane terčem teroristů. Proto i v pátek hlídaly město v obavách z opakování útoků tisíce policistů.
Před terorismem varují i tajné služby. V jejich hledáčku je nyní údajně na 1200 britských islamistů. Jen pár dní před prvním výročím útoků prohlásil šéf protiteroristické jednotky Peter Clarke, že jeho lidé vyšetřují stále více případů. V současné době jich je na 70. Na soud prý čeká 60 podezřelých extremistů.

„Nejvíc nás znepokojují dva faktory: většinou jde o aktivity britských občanů vůči svým krajanům, a mnozí z obviněných jsou velice mladí,“ řekl Clarke.
Policie však zároveň čelí kritice za nepovedené zásahy. Před rokem zastřelila v metru nevinného brazilského přistěhovalce, protože si ho spletla s podezřelým teroristou, a začátkem června policisté v domě ve Forest Hillu na východě Londýna postřelili jednoho ze dvou bratrů, kteří podle nich měli vyrábět chemickou bombu. Žádnou ale nenašli.
Šéf londýnské policie Ian Blair zatím odolává volání po rezignaci. Podpořila by ho i Sheila Walsallová, která prý od nynějška bude znovu jezdit metrem.
„Všichni víme, že se to může stát znova, i když policie dělá, co může. Musíme se zkrátka s tou hrozbou naučit žít,“ říká.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek