Paroubek si na ODS stěžuje v Evropě

10.07.2006
K neobvyklému diplomatickému kroku se rozhodl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Napsal dopis, v němž si jakožto český premiér stěžuje evropským sociálnědemokratickým lídrům, že ODS použila v závěru volební kampaně ke svému vítězství nekalé metody.

K neobvyklému diplomatickému kroku se rozhodl šéf ČSSD Jiří Paroubek. HN mají k dispozici jeho oficiální dopis z 29. června, v němž si jakožto český premiér stěžuje evropským sociálnědemokratickým lídrům, že ODS použila v závěru volební kampaně ke svému vítězství nekalé metody.
Volební vítězství ODS bylo dosaženo v posledních dnech volební kampaně neférovými metodami a pohrdáním principů slušnosti a evropských politických tradic, napsal svým kolegům z Evropské socialistické strany premiér.

Svět se to musí dozvědět

Na otázku, zda je vhodné, aby na evropské úrovni kritizoval průběh české předvolební kampaně, Paroubek HN odpověděl: Já si myslím, že je to nezbytné, protože aféra plukovníka Kubiceho je věcí, o které se musí dozvědět mezinárodní veřejné mínění. Není obvyklé, aby policejní složka kriminalizovala jednoho z hlavních kandidátů. Něco tak skandálního v Evropě není.
Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice před volbami zveřejnil spis, který podle jeho názoru dokazoval propojení některých politiků a organizovaného zločinu. Zároveň obsahoval některé nepodložené informace z Paroubkova osobního života.

Napsal jsem to velmi diplomatickými slovy, ale samozřejmě jsem to mohl napsat naplno, řekl Paroubek. Dodal, že v soukromých rozhovorech s některými předsedy evropských sociálnědemokratických stran mluvil o závěru předvolební kampaně ještě ostřeji.

Opozice Paroubka kritizuje

Alexandr Vondra, který má za ODS usednout v chystané koaliční vládě do křesla ministra zahraničí, považuje Paroubkův dopis za nešťastné. Pokud se mu něco nelíbí, tak to má sdělit tady. Žalovat do zahraničí, to se prostě nedělá, řekl Vondra. Navíc si myslí, že Paroubek si nemá z hlediska agresivity kampaně na co stěžovat. Velmi tvrdé metody ve volební kampani zavedl především on a jeho strana, dodal.
S Paroubkovou stížností na konec předvolební kampaně nesouhlasí ani ministr zahraničí, lidovec Cyril Svoboda. Volby byly korektní. Obecně mi vadí, když někdo nemluví objektivně o naší zemi, řekl Svoboda. Zejména kritizuje skutečnost, že Paroubek nenapsal svůj dopis jen za sebe, ale jako český premiér.
Za žalování do zahraničí ale na rozdíl od Vondry Paroubkův krok nepovažuje. Netleskám tomu, ale nevidím to jako tragédii, dodal Svoboda.

Na základě svých zkušeností s evropskou politikou soudí, že podobné dopisy Paroubkovi u jeho evropských kolegů rozhodně neprospějí. Tato stížnost spíše poškodí svého pisatele, než aby mu pomohla, protože se adresuje lidem, kteří znají Českou republiku naprosto detailně, míní Svoboda.
Politolog Aleš Balcar z pražské Fakulty sociálních věd považuje vyznění podobných dopisů, které jsou adresovány do zahraničí, za velmi nešťastné. Když premiér Paroubek u zahraničních politiků zpochybní volby, tak je to velmi nešťastné. Vyvolává to dojem, že jsme banánovou republikou. Poškozuje to naši pověst v zahraničí. Navenek bychom se měli tvářit jednotně, ale to my neumíme, řekl Balcar.

Paroubek nebyl první

Méně kritický je k Paroubkovu kroku politolog z Vysoké školy veřejné správy a mezinárodních vztahů Michal Klíma. Také on se ale domnívá, že by si čeští politici měli své spory vyřešit v České republice.
Evropská unie je tvořena svrchovanými státy, a proto jsou domácí parlamentní volby otázkou toho či onoho státu. Nevidím důvod, proč do toho zaplétat evropskou úroveň, řekl Klíma.
Dokument, který má za cíl oslovit zahraniční adresáty kritikou České republiky, není ovšem ničím novým. Na začátku října 1999 například tehdejší Čtyřkoalice vypracovala pro Evropskou komisi zprávu, která velmi ostře kritizovala Českou republiku za její připravenost na vstup do Evropské unie.

Prozvětšení klikněte na obrázek:

Autor: Petr Vašek

Sdílet tento příspěvek