Podpora rozšiřování Evropské unie klesá

10.07.2006

Zatímco loni na podzim poměr mezi stoupenci a odpůrci rozšíření činil 49 ku 39 procentům, nyní se rozdíl ztenčil na 45 ku 42 procentům.

Popularita dalšího rozšiřování Evropské unie v členských státech klesá. Zatímco loni na podzim poměr mezi stoupenci a odpůrci rozšíření činil 49 ku 39 procentům, nyní se rozdíl ztenčil na 45 ku 42 procentům. V původní „patnáctce“ přijímání nových členů podporují jen dvě pětiny dotázaných, v desítce nováčků dvě třetiny. Vyplývá to z jarního průzkumu Eurobarometr.

EU ještě váhá, zda se rozšíří o Bulharsko a Rumunsko již od Nového roku, anebo o 12 měsíců později, nicméně obě země již mají vstup do společenství jistý. Současně unie vede přístupové rozhovory s Chorvatskem a Tureckem a v postavení kandidáta na start jednání čeká Makedonie. „Evropskou perspektivu“ mají přislíbenu i další balkánské státy. EU však nyní váhá, zda je s to nové členy „vstřebat“ po odmítnutí euroústavy ve Francii a Nizozemsku, i kvůli obavám veřejnosti z dalšího rozšiřování; stávající pravidla hry počítají s nejvýše 27 členy společenství.

V samém Turecku podle sondáže podpora pro vstup do unie výrazně poklesla během šesti měsíců z 60 na 43 procent. Pozorovatelé tento vývoj kladou i do souvislosti s obtížným postupem přístupového procesu, který se po formálním otevření loni v říjnu zadrhl na turecké neochotě otevřít své přístavy a letiště kyperským lodím a letadlům, jak se Ankara zavázala.

EU se těší vyšší oblibě

Celkově podpora členství v EU u veřejnosti v členských zemích stoupla z podzimních 50 na 55 procent. S fungováním demokracie v EU je spokojena polovička Evropanů, u nováčků dokonce skoro tři pětiny dotázaných. Ale jen 36 procent účastníků průzkumu má pocit, že se k jejich hlasu přihlíží. Opačný názor sice nadále zastává více než polovička dotázaných, ale i to znamená pokles z 59 na 54 procent.

Pocitem přehlížení hned po Lotyších nejvíce trpí Češi a Slováci, z nichž si jen pětina myslí, že jejich názor má v unii váhu, na rozdíl od více než polovičky Nizozemců, Lucemburčanů či Dánů a Maďarů. Současně však s fungováním demokracie v EU byli Češi pátí nejspokojenější (64 procent), zatímco Slováci pátí nejnespokojenější (43).

Budoucnost euroústavy

Podpora dalšímu rozšiřování unie byla v Česku i na Slovensku nadprůměrná, ale největšími stoupenci jsou Slovinci a Poláci, zatímco na opačném konci tabulky skončili Rakušané, Lucemburčané, Němci a Francouzi.

Autor: rai-ihned, ec.europa.eu

Sdílet tento příspěvek