Brusel zvýší pokutu Microsoftu

11.07.2006
Evropská komise přitvrdila ve svém boji se softwarovým gigantem Microsoft. Ve středu firmě oznámí, že musí zaplatit pokutu několik set miliónů eur, protože nerespektovala její rozhodnutí z roku 2004.

Je to poprvé, co z tohoto důvodu Brusel pokutuje nějakou firmu. Pokud ani poté Microsoft nesplní požadavky komisařů, bude muset podle agentury Reuters platit o padesát procent vyšší pokutu než dosud – až tři milióny eur denně.

Nekale proti konkurenci

Zároveň nařídila nápravu – společnost musí za přiměřený poplatek poskytnou vývojářům údaje, podle kterých by mohli vyvíjet programy spolupracující s těmi od Microsoftu.
Firma však podle komise s nápravou otálela. Navíc se odvolala proti rozhodnutí komise k Evropskému soudnímu dvoru. Proces stále běží. Po sérií odkladů a jednání komisaři navíc loni stanovili, že pokud se firma rozhodnutí nepodvolí, bude platit od 15. prosince 2005 do bruselské pokladny až dva milióny eur denně.

Změna taktiky

Microsoft ovšem tvrdí, že to není pravda. Komise ho prý jen nespravedlivě pronásleduje a jeho dokumenty ani nečte. Firma několikrát oznámila, že splnila pořadavky Bruselu a že vlastně neví, co po ní ještě úřady chtějí.
Podle jejího posledního prohlášení pracuje na přehledném zpracování potřebných údajů 300 lidí a poslední potřebný kus dokumentace včetně školených expertů bude k dispozici 18. července.
Jenže o první pokutě za otáletní rozhodnou v Bruselu již zítra a komisařka pro hospodářskou soutěž Neeelie Kroesová prohlásila, že firma se pokutě zřejmě nevyhne.

Stanovit pravidla

Související články:
Bude Microsoft platit denní pokutu 3 miliony eur?

Autor: Marek Hudema, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek