ESD odsoudil bývalou eurokomisařku Cressonovou za protěžování známého

11.07.2006
Podle Evropského soudního dvora Cressonová neoprávněně protěžovala svého přítele, kterého proti předpisům zaměstnala jako svého poradce.

Evropský soudní dvůr (ESD) uznal bývalou francouzskou premiérku Edith Cressonovou vinnou z porušení povinností evropské komisařky, kterou byla ve druhé polovině 90. let. Podle soudu neoprávněně protěžovala svého přítele, kterého proti předpisům zaměstnala jako svého poradce.
Soud neuložil dvaasedmdesátileté Cressonové peněžitou pokutu. Bývalá premiérka, která byla v letech 1995 až 1999 komisařkou pro vzdělání, vědu a výzkum, je nicméně první tak vysoce postavenou političkou odsouzenou soudem EU.

Soud v Lucemburku v rozsudku uvedl, že „Cressonová porušila povinnosti evropské komisařky“, když zaměstnala svého známého, zubaře Reného Berthelota. Tehdy šestašedesátiletého Berthelota nemohla kvůli jeho věku přijmout jako řádného člena kabinetu, ani jako osobního poradce, protože povolený počet jejích poradců již byl naplněn.
Najala ho tedy jako „hostujícího vědce“. Hostující vědec má podle předpisů EK pracovat s institucemi, které se věnují výzkumu, nicméně Berthelot „pracoval výhradně jako osobní poradce Cressonové“, uvedl soud.

Došel ale k závěru, že odsudek Cressonové je „sám o sobě dostatečným trestem“, a rozhodl neuložit bývalé komisařce peněžitý trest a nesnížit jí penzi. Její omezení na polovinu v únoru doporučil generální advokát ESD. Výše penze exkomisařky se odhaduje na asi 4000 eur (přibližně 114.000 korun) měsíčně.
V roce 1999 podezření z finančních a dalších machinací, které se týkaly Cressonové, vedly nakonec k pádu celé tehdejší komise Jacquesa Santera. Následující komise Romana Prodiho se rozhodla zažalovat Cressonovou u ESD v létě 2004 poté, co bruselský soud zastavil trestní stíhání exkomisařky pro nedostatek důkazů.

Cressonová byla v letech 1991 až 1992 první ženou v čele francouzské vlády, ale vydržela ve funkci jen deset měsíců. Přestože jako premiérka neuspěla, poslal ji tehdy prezident François Mitterrand jako komisařku do Bruselu. Skandál znamenal definitivní konec její politické kariéry.

Autor: rai-ihned, ESD, čtk

Sdílet tento příspěvek