EU hrozí Íránu předáním Radě bezpečnosti OSN

12.07.2006
EU varovala Írán, že spor kolem jeho jaderného programu přenese do Rady bezpečnosti OSN, pokud Teherán brzy nepřijme nabídku spolupráce a nezastaví obohacování uranu.

Evropská unie dnes varovala Írán, že spor kolem jeho jaderného programu přenese do Rady bezpečnosti OSN, pokud Teherán brzy nepřijme nabídku spolupráce a nezastaví obohacování uranu. Pokud není Írán připraven ke spolupráci, budeme muset celý proces přenést do RB OSN, řekl dnes poslancům Evropského parlamentu finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja, jehož země převzala předsednictví EU.

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana jednal v úterý v Bruselu s hlavním íránským vyjednávačem Alím Larídžáním, ale schůzka nikam nevedla. Írán opět odmítl předběžně zastavit obohacování uranu, které může vést k získání jaderné zbraně Nebyla to pozitivní schůzka, řekl dnes Tuomioja a zdůraznil, že EU je nadále pro řešení celé situace jednáním. Zda je však Írán připraven reagovat, je nadále otevřené, prohlásil finský ministr v souvislosti s návrhem, který Solana předložil Teheránu jménem mocností 6. června.

Vyzýváme Írán, aby rychle a pozitivně reagoval, prohlásil dnes finský ministr v zahraničním výboru EP, kde hovořil o zahraničněpolitických prioritách finského předsednictví EU. Vyhlídky jsou v této chvíli velmi nejisté, připustil nicméně.
Společný návrh stálých členů RB a unie nabízí Íránu hospodářskou pomoc, která se má týkat i civilního jaderného programu. Navrhuje Íránu pomoc při získání lehkovodního jaderného reaktoru, ale podmiňuje to zastavením veškerého obohacování uranu.

Dnes v Paříži bude o Íránu jednat pět stálých členů RB OSN a EU. Rada bezpečnosti odložila jednání o íránské rezoluci právě kvůli Solanovu návrhu. Čína a Rusko, které mají v radě právo veta, jsou proti rezoluci, jež by uvalovala na Írán sankce. Teherán tvrdí, že jeho jaderný program je určen pouze k civilním účelům.

Související články:
Jednání mezi EU a Íránem skončila. Bez výsledku

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek