Evropský parlament spustí vlastní televizní kanál

12.07.2006
Kanál by neměl vysílat pouze plenární zasedání parlamentu a jednání výborů EP, ale počítá i se sumářem zpráv nebo rozhovory.

I přes odpor především středo-pravicových poslanců schválil rozpočtový výbor Evropského parlamentu projekt, který předpokládá vytvoření parlamentního webového televizního kanálu. Náklady nového projektu se pohybují ve výši 1 milionu eur. Novou iniciativou parlament reaguje na vzrůstající zájem o získávání informací z internetu, především mezi mladými lidmi.

Projekt předpokládá spuštění kanálu v druhé polovině roku 2007, práce na něm začnou probíhat od letošního září. Kanál by neměl vysílat pouze plenární zasedání parlamentu a jednání výborů EP – ty už jsou ostatně živě v současné době – ale počítá i se sumářem zpráv nebo rozhovory.

Náklady na provoz televizní stanice by se v období let 2007-2009 měly pohybovat mezi 7-9 miliony eur za rok. Podle europoslance Muldera by měl nový kanál také přispět k přiblížení evropské tématiky k veřejnosti.

Během projednávání návrhu se mezi europoslanci rozšířila obava, že kanál bude příliš politický. Zpráva rozpočtového výboru říká, že kanál musí být vyvážený z hlediska editorské nezávislosti a adekvátní politického přehledu.

O přijetí návrhu se zasloužili především socialisté, zelení a liberální poslanci EP. Naopak proti byli poslanci středo-pravé frakce EP EPP-ED. Například litevský europoslanec Valdis Dombrovskis k celé věci uvedl: „Ptali jsme se během minulého měsíce lidí, kolik hodin tráví sledováním naší webové televize. Nikdo se nedívá. Otázka tedy zní: kdo se na nás bude dívat?“ Náklady na projekt proto již nyní považuje za zbytečně vynaložené.

Projekt EP přichází v době, kdy podobnou iniciativu spustila Rada EU a začala tento týden živě vysílat svá zasedání.

Autor: rai-ihned, EUobserver

Sdílet tento příspěvek