Příliv Afričanů straší Evropu

12.07.2006
Na deset tisíc uprchlíků se jen za první polovinu letošního roku přeplavilo z afrického pobřeží na Kanárské ostrovy. To je stejně jako za celý rok 2005.

Tisíce dalších zřejmě našly smrt ve vlnách Atlantiku, když se potopily jejich přeplněné čluny. Stovky Afričanů se pokoušejí dostat přes Středozemní moře na Maltu nebo italský ostrůvek Lampedusa. A jen minulý týden zahynuli tři lidé, když se pokusili společně se 70 dalšími překonat ostnatý plot oddělující španělskou enklávu Melilla od marockého území.
Za této situace od pondělí v marockém Rabatu probíhal dvoudenní summit evropských a afrických států, na němž se zástupci téměř 60 zemí poprvé pokoušeli najít recept proti nelegální imigraci. Nakonec včera odsouhlasili plán, který podle nich má být začátkem nové éry spolupráce ve snaze zabránit ještě hlubší krizi.

Evropa a Afrika se podle něj mají snažit zastavit příliv imigrantů jak represí, tak i prevencí. Na jednu stranu se totiž posílí opatření bránící Afričanům v cestě do Evropy, například společné námořní hlídky a ostraha hranic, ale na druhou stranu se evropské země budou ještě více snažit zmírnit bídu Afričanů, která je podle nich důvodem přistěhovalectví.
Právě snaha o prevenci a omezení bídy je novou iniciativou, která v dřívějším postupu proti imigraci často chyběla. Evropská odpověď na zvyšující se počet imigrantů tradičně spočívala v silnější ochraně hranic. Kritici ale tvrdí, že to počet přistěhovalců nesnižuje, jen je to nutí hledat nové, nebezpečnější cesty do Evropy. „Nikdy jsme neudělali ta správná rozhodnutí, vždy jsme šli cestou bezpečnostních řešení, a nyní vidíme jejich zvrácené důsledky,“ řekl na konferenci Mohamed Chačaní, šéf marockého Ústavu pro výzkum migrace.

Ministři se na summitu shodli, že je třeba podpořit legální migraci do Evropy, ale zároveň vytvořit jednodušší podmínky pro to, aby přistěhovalci mohli posílat vydělané peníze domů a nebo je investovali do podnikání na nejchudším kontinentu světa. Zúčastněné země se dále dohodly, že zjednoduší proces repatriace imigrantů.
Evropa také ve snaze prokázat, že to s pomocí Africe myslí vážně, slíbila finanční pomoc několika zemím. Evropská komise v pondělí oznámila, že dá grant ve výši 2,45 miliónu eur Mauritánii, odkud uprchlíci stále častěji vyrážejí na plavbu na Kanárské ostrovy. Španělsko slíbilo 10 miliónů eur jako pomoc potenciálním přistěhovalcům, kteří se rozhodnou ve svých domovských zemích podnikat. A Francie se chystá snížit daně těm, kteří investují v zemi svého původu.

Cesta do pevnosti jménem Evropa

Proč Afričané utíkají pryč?

Kolik jich dosáhne svého cíle?

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek