Slovinsko již je formálně členem eurozóny

12.07.2006
Ministři financí EU formálně schválili jeho přijetí od Nového roku, jako první z nových členských zemí do eurozóny.

Eurozóna se o třináctý stát, který používá společnou měnu euro, rozšíří od Nového roku. Slovinský tolar bude nahrazen eurem v kurzu 239,640 tolaru za euro.


Přijetí Slovinska po splnění příslušných kritérií již dříve navrhla Evropská komise a minulý měsíc jej doporučili šéfové států a vlád EU na summitu, poznamenaném polemikou okolo vstupních kritérií. Litvě totiž euro těsně uniklo kvůli nepatrně vyšší inflaci a za Vilnius se marně zasazovali jeho spojenci ze střední Evropy včetně českého prezidenta Václava Klause.


Slovinci jako první z nováčků začnou používat společnou měnu od 1. ledna. Se současným oběhem eur a tolaru se počítá jen pro dva týdny. Ale půl roku před tímto krokem Brusel vybízí Lublaň k dalšímu zlepšení praktických příprav. Hlavním cílem je vyvarovat se zneužití přechodu na společnou měnu ke zvyšování cen v obchodech a restauracích.


Měnová unie vznikla v roce 1999, nejprve však ve virtuální podobě. Bankovky a mince se do oběhu dostaly o tři roky později. K přijetí eura se zavázaly nové členské státy v přístupových smlouvách, většina z nich počítá s následováním Slovinců v letech 2008 až 2010.


„Na Slovinsku je vidět, jak se vyplácí dlouhodobá příprava a hlavně koordinace vlády s centrální bankou. Zvládli to bez jakýchkoli domácích problémů a vypjaté diskuse,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Splnění kritérií však pro Lublaň bylo podle něj o to jednodušší, že se nemusela potýkat se špatnými úvěry v bankách a také transformace slovinské ekonomiky, výrazně napojené na rakouskou, byla levnější než ve střední Evropě. „Měli náskok, ale také za cílem šli velmi jednoznačně,“ konstatoval.


Co nejrychlejší přijetí eura by podle Prouzy přivítali také čeští exportéři, ale nejprve se Praha musí vypořádat se stavem veřejných financí, a to bez šokové terapie při snižování rozpočtových schodků. Datum přijetí eura v roce 2010 nadále pokládá za reálné, pokud jej ovšem potvrdí nová vláda.


Nový slovenský ministr financí Ján Počiatek dnes v Bruselu potvrdil dosavadní plány Bratislavy s přijetím eura k 1. lednu 2009. „Je to reálné. Uděláme vše pro to, abychom splnili všechna kritéria tak, aby euro v roce 2009 opravdu přijaté bylo,“ řekl.


Pod vlivem litevského případu se Bratislava pokusí otevřít v EU debatu o případném změkčení inflačního kritéria. Hodně však podle ministra bude záviset i na vysvětlovací kampani k domácí veřejnosti, aby změna měny byla přijata s nadšením. „Nejprve z eura budou těžit firmy, ale hned poté se přenese i na obyvatelstvo. Je to jednoznačně pozitivní věc,“ ujistil s tím, že euro přinese více růstu, práce a nakonec i peněz v peněženkách.


Dnešní zasedání Ecofinu bylo prvním jednáním ministrů EU, z něhož se část debat vysílala živě na internetové stránce Rady EU. „Vypadalo to naprosto stejně jako jindy. Nebylo žádné téma, které by se dalo hezky hrát vůči voličům,“ konstatoval náměstek Prouza. „Obecné rozpravy asi nikoho moc nezaujmou. Daleko zábavnější by bylo, kdyby se vysílaly i daňové debaty,“ dodal.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek