Diplomat: EU může pokračovat v rozhovorech se Srbskem i bez dopadení Mladiče

13.07.2006

Podmínkou obnovení rozhovorů je ovšem přesvědčivost nového plánu na zadržení Mladiče, který srbský premiér Vojislav Koštunica předloží ministrům zahraničí členských zemí EU v pondělí.

Podle evropských diplomatů může Evropská unie obnovit přerušená jednání se Srbskem o vstupu EU i bez zatčení bývalého generála Radka Mladiče. Podmínkou obnovení rozhovorů je ovšem přesvědčivost nového plánu na zadržení Mladiče, který srbský premiér Vojislav Koštunica předloží ministrům zahraničí členských zemí EU v pondělí.

Jednání mezi EU a Srbskem byla přerušena v květnu poté, co Srbové nesplnili podmínku EU, která předpokládala předání Mladiče mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu do konce dubna. Podle nejmenovaného diplomata, kterého citovala agentura Reuters by se rozhovory mohly opět rozběhnout v září.

Mladič je podezřelý z podílu na masakru v bosenské Srebrenici v roce 1995, při kterém vojáci srbské armády zavraždily více než 8000 bosenských Muslimů. Podmínkou pro obnovení rozhovorů je povinnost Srbů „plně spolupracovat s Mezinárodním tribunálem pro válečné zločiny bývalé Jugoslávie“. Podle diplomata by tak přesvědčivý plán na dopadení Mladiče mohl přesvědčit ministry zahraničí členských zemí EU, aby dali souhlas k pokračování rozhovorů.

Optimismus Srbů ovšem může utlumit vyjádření hlavní žalobkyně tribunálu, která v otázce Mladič nevidí ze srbské strany žádné pokroky. „Naše pozice je stále stejná – nevidíme žádný výsledek“, uvedla pro agenturu Reuters. Také evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn tlumí přehnané nadšení a zopakoval, že podmínky pro pokračování jednání jsou pevně nastaveny.

Od přerušení jednání o Stabilizační a asociační smlouvě, která představuje pro každou zemi první krok na cestě do EU, chce EU zabránit růstu preferencí srbských nacionalistů. Doufá proto, že Mladič bude dopaden ještě před listopadovými srbskými parlamentními volbami.

Autor: rai-ihned, reuters.com

Sdílet tento příspěvek