Bush a Merkelová: Postoj světa vůči Íránu musí být jednotný

14.07.2006
Mezinárodní společenství musí být ve svém postupu vůči iránu v otázce jeho jaderného programu jednotné. Po své dnešní schůzce to prohlásili americký prezident George Bush a německá kancléřka Angela Merkelová.

Americký prezident George Bush a německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek zdůraznili důležitost jednotného postupu mezinárodního společenství vůči Íránu v otázce jeho kontroverzního jaderného programu. „Nyní jsme dlouho trpělivě čekali na to, až Írán přezkoumá naši nabídku, a jak bude reagovat,“ prohlásila kancléřka po jednání s Busem. Prezident USA je momentálně na na návštěvě severoněmeckého Meklenburska-Předního Pomořanska.


Írán musí ukončit jaderný program
„Ukončení obohacování uranu je podmínkou jednání,“ dodala Merkelová. Případná rezoluce OSN by podle ní měla stanovit, jaké budou další kroky. „Důležitost je v tom, že znovu ukážeme, že mezinárodní společenství postupuje jednotně,“ podotkla.


Americký prezident ujistil, že USA budou dál pokračovat v úsilí vyřešit otázku íránského jaderného programu jednáním. „Tyto problémy je třeba řešit diplomaticky,“ podotkl Bush.


Íránu nedávno vypršela lhůta k odpovědi na nabídku pomoci mezinárodního společenství, zastaví-li svůj program obohacování uranu. Mezinárodní společenství se poté rozhodlo, že problematiku vrátí Radě bezpečnosti OSN, v níž Rusko a Čína blokují možnost uvalení sankcí na Teherán. Íránský prezident později uvedl, že Teherán se nevzdá práva na využití jaderné energie.


Velkým tématem byla bezpečnost
Oba politici se dotkli i otázky lidských práv v Rusku. „Musíme připomínat Rusku, že chtějí-li s námi mít dobré vztahy, musejí dodržovat společné hodnoty, jejich částí je i svobodný tisk,“ poznamenal Bush. Podle něj je to téma, jež hodlá s Putinem stále znovu otvírat.


Pokud jde o nedávné raketové zkoušky Severní Koreje, doufá americký prezident, že se podaří do věci zapojit OSN. Možnost přijmout rezoluci OSN zatím blokuje Čína. Naděje vkládá Bush i v takzvané šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu, které ale KLDR ignoruje. „Věříme, že se Severní Korea vrátí k jednacímu stolu,“ prohlásil Bush.


Otázka uzavření americké věznice Guantánamo na Kubě se na tiskové konferenci na přetřes nedostala, a nezmínil ji údajně ani jeden z politiků. Od Merkelové čekali němečtí sociální demokraté, partner v koaliční vládě, že na toto téma zavede řeč.


Merkelová s Bushem hovořili i o eskalaci násilí na Blízkém východě a zdůrazňovali, že je třeba je ukončit. Merkelová uvedla, že nelze zapomínat na to, že vyostření situace způsobily únosy izraelských vojáků. Bush kritizoval palestinské hnutí Hizballáh, jež podle něj působí proti mírovému úsilí na Blízkém východě.


Bush ve „střeženém městě“ mluvil o míru a svobodě
Schůzka mezi oběma politiky měla být výrazem nového navázání úzkých vztahů mezi USA a Německem, které narušilo období minulé německé vlády kancléře Gerhadra Schrödera, kvůli jeho rozhodnému odmítnutí války v Iráku. Bush před zhruba tisícovkou posluchačů prohlásil, že je pyšný na to, že může Merkelovou nazvat svou přítelkyní. Na náměstí půvabného přístavního města Stralsund mimo jinét také řekl: „Sdílíme společné hodnoty a společné zájmy, chceme podporovat svobodu a mír…“. Za svá slova sklidil spontánní potlesk shromážděných.


Demonstrantů bylo méně než se čekalo
Ne všichni obyvatelé ale byli návštěvou amerického prezidenta nadšeni. Jednomu z příznivců hnutí Greenpeace se přes ostrá bezpečnostní opatření podařilo proniknout na věž místního kostela svatého Mikuláše, odkud krátce před prezidentovým příjezdem rozvinul transparent s anglickým textem „Žádné zbraně, žádné války, žádný Bush“. Plakát ale na věži dlouho nevydržel, organizátoři jej stihli odstranit ještě před Bushovým příjezdem. Policisté v souvislosti s Bushovým pobytem zadrželi 13 příslušníků Greenpeace.


Plánované protesty proti americkému prezidentovi ovšem dopadly skromněji, než se čekalo. Demonstrace se měly odehrát dvě, nahlášeno bylo zhruba 5000 lidí. Nakonec se uskutečnil pouze jeden pochod s přibližně 350 účastníky, kteří kritizovali Bushovu „válečnickou politiku“. Organizátoři to zdůvodňují hlavně špatným načasováním, neboť Bush přijel uprostřed pracovního dne.


Mezi demonstrující se nicméně zařadil místopředseda zemské vlády a ministr životního prostředí Wolfgang Methling z postkomunistické Levicové strany, někdejší PDS. Média píší o tom, že Bushova návštěva může znamenat předčasný konec koalice sociálních demokratů a postkomunistů v Meklenbursku-Předním Pomořansku, které v září čekají zemské volby.

Autor: dpo-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek