Česko zažehnalo pokutu od Bruselu

14.07.2006
Česko odvrátilo hrozbu, že bude muset zaplatit Evropské komisi pokutu ve výši až stovek miliónů eur. Sankce zemi hrozila, jelikož si dosud neudělala pořádek na telekomunikačním trhu.

Dnes ale Český telekomunikační úřad odešle do Bruselu poslední balík analýz, kde popisuje, jaká je mezi tuzemskými operátory konkurence a zdali existuje v Česku dostatečná nabídka pro zákazníky.

Podle nového telekomunikačního zákona měl mít o situaci na trhu úřad jasno už koncem dubna, ale ještě jeho začátkem nebyla hotova ani pětina z analýz. Evropská komise přitom varovala Česko už koncem loňského roku.

Kvůli zpoždění padl šéf

Kvůli zpoždění odvolala ministryně informatiky Dana Bérová šéfa telekomunikačního úřadu Davida Stádníka. Jeho nástupce Pavel Dvořák musel do konce dubna stihnout sepsat alespoň první, nejdůležitější část analýz.
Nyní je dokončil a do Bruselu odeslal všech osmnáct pohledů na české telekomunikace.
„Úspěšné a rychlé dokončení analýz je důkazem, že výměna předsedy byla správná. Evropská komise bude moci zastavit žaloby pro porušení smlouvy, které proti Česku zahájila,“ říká Bérová.

Brusel si teď z odeslaných zpráv telekomunikačního úřadu bude moci udělat obrázek o situaci v Česku.
Úřad tvrdí, že jsou tuzemští zákazníci často stále odkázáni na Český Telecom (který nyní po spojení s Eurotelem vystupuje jako Telefónica O2).
„V řadě trhů byla jako dominantní operátor určena Telefónica O2 Czech Republic, například ve sledovaném vysokorychlostním přístupu k internetu. Naopak někde je trh zcela konkurenční,“ vysvětluje Dvořák.

Lidé si stále nemohou vybírat z dostatečné nabídky konkurenčních operátorů. A v případě telefonování z pevné linky nemají jinou volbu než Telefóniku O2. Stejné to je i v případě vysokorychlostního připojení k internetu.
Například takzvaný pronájem okruhů, tedy části telefonního vedení od ústředny k zákazníkům, by mohl zlevnit nabídku telefonování nebo přístupu na internet i pro domácnosti. Úřad proto počítá s tím, že některé věci bude muset nadále regulovat.

Mobily jsou v pořádku

Lépe jsou na tom firmy, ke kterým se i konkurentům Telefóniky O2 vyplatí třeba prokopat s vlastním kabelem.
Dostatečná nabídka podle telekomunikačního úřadu je také mezi mobilními operátory.
Jediným kazem je to, že každý z operátorů má praktický monopol na hovory do své sítě. Kdyby poplatky za dovolání se do jejich sítě klesly, mohla by nakonec být nižší i cena hovorů, kterou platí běžní zákazníci.

Kromě bývalého Telecomu mají výrazné dominantní postavení (a s regulací budou muset počítat) i České radiokomunikace. V oblasti šíření rozhlasového a televizního signálu v podstatě nemají konkurenci.
Telekomunikačnímu úřadu se už dříve podařilo první část výtek Bruselu zažehnat.
Evropská komise Česku vyčítala například to, že neexistuje jednotný telefonní seznam pevných i mobilních čísel, nelze si ponechat mobilní číslo při přechodu ke konkurenci a lidé nemají dostatečnou ochranu před nevyžádanou reklamou v e-mailech. „Ukončení řízení komise je dokladem toho, že se nám podařilo urychleně nedostatky odstranit,“ říká Dvořák.


Situace v českých telekomunikacích

Domácnosti mají stále omezený přístup k volání, k připojení k internetu, i k doplňkovým službám, jako je například posílání SMS z pevné linky. Velká část domácností je odkázána pouze na nabídku Českého Telecomu (nyní Telefóniky O2).
Konkurenti Telecomu si nemohou pronajmout část telefonní sítě za takových podmínek, aby dokázali lidem nabídnout lepší ceny nebo alespoň srovnatelné s Telecomem.
Pro firmy je nabídka telekomunikačních služeb dostatečná, konkurenci Telecomu se totiž vyplatí (na rozdíl od domácností) k podniku vybudovat vlastní síť.
Dobře funguje trh s mobilními telefony, tři operátoři podle úřadu nabízejí dostatečnou šíři služeb i cen.
Monopol mají i České radiokomunikace na šíření rozhlasového a televizního signálu.

Pramen: Český telekomunikační úřad

Autor: Jan Cizner

Sdílet tento příspěvek