Debatu o Evropě navštívil miliontý návštěvník

14.07.2006
Představitelé Evropské komise jsou s provozem internetové stránky „Debate Europe“, kde občané mohou sdělit svůj názor nejen na budoucnost EU, velmi spokojeni.

Internetová stránka „Debate Europe“, kterou v březnu 2006 uvedla do provozu ve 21 jazycích Evropská komise jako součást Plánu D pro demokracii, dialog a diskuzi s cílem podpořit diskuzi na evropské úrovni, zaznamenala tento týden miliontého návštěvníka.

Představitelé Evropské komise jsou s provozem stránky, kde občané mohou sdělit svůj názor nejen na budoucnost EU, velmi spokojeni. Podle místopředsedkyně EK Margot Wallströmové, která je zodpovědná za vztahy s institucemi a komunikační strategii EU, je vidět, že lidé mají zájem vyjadřovat se k Evropě. „Z probíhající debaty o budoucnosti Evropy nejsou vyloučeny žádné otázky ani témata. Doufám, že se diskuze zúčastní více žen“, uvedla.

Na fóru, které měsíčně navštíví v průměru 200 000 čtenářů a na které bylo odesláno 12 700 příspěvků do diskuze, se mohou evropští občané účastnit diskuze o třech hlavních tématech: „Hospodářský a sociální rozvoj Evropy“, „Jak vnímáte Evropu a činnost Unie“ a „Hranice Evropy a role Evropy ve světě“.
Z dosavadního průběhu diskuze vyplývá, že se jí účastní lidé z celé Evropy i mimo ní. 90 procent z nich tvoří muži ve věku 18 až 44 let. V současnosti na fóru převládá diskuze v angličtině (56 %), ve francouzštině (23 %) a v němčině (7 %). Příspěvky je možno zasílat ve 20 úředních jazycích Evropské unie a také v katalánštině.

Kromě možnosti zúčastnit se diskuze si mohou návštěvníci internetové stránky přečíst příspěvky členů Evropské komise a předsedy Hospodářského a sociálního výboru. Příspěvky ve fóru slouží Evropské komisi jako jeden z podkladů pro analýzu probíhající reflexe o budoucnosti Evropy.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek