ODS vytvoří novou frakci s britskými toryi až za tři roky

14.07.2006
Vůdce toryů David Cameron a předseda občanských demokratů Mirek Topolánek se na tom včera dohodli v Londýně.

Nová pravicová frakce, jejímž členem by vedle britských konzervativců byla i česká ODS, vznikne v Evropském parlamentu nejdříve za tři roky. Vůdce toryů David Cameron a předseda občanských demokratů Mirek Topolánek se na tom včera dohodli v Londýně.
Konzervativci přitom tvrdí, že k odkladu došlo na žádost ODS, která potřebuje prostor na sestavení nové české vlády.
Naši partneři nás požádali, abychom tuto skupinu vytvořili až po volbách do Evropského parlamentu v roce 2009, uvedl Cameron.

To potvrdil i vůdce europoslanců za ODS Jan Zahradil, podle kterého by další jednání o nové frakci mohla ohrozit sestavování nové české vlády.
Úmysl občanských demokratů vystoupit z Evropské lidové strany-Evropských demokratů (EPP-ED) se totiž nelíbí ani jejich potenciálním partnerům v české vládní koalici, ani ČSSD, která by musela případnou vládu ODS tolerovat.
Teď novou skupinu zejména z vnitropolitických důvodů v ČR založit nemůžeme, řekl Zahradil HN. Tento projekt je příliš cenný na to, aby se stal rukojmím vnitropolitické debaty.

Cameron a Topolánek se prozatím dohodli jen na vytvoření nové platformy pro podobně smýšlející strany. Takzvané Hnutí pro evropskou reformu má být zasvěceno ideálům modernější, otevřenější, pružnější a decentralizovanější EU.
Europoslanci za torye a ODS jsou nyní součástí největší europarlamentní frakce EPP-ED. Většina jejích členů patří mezi zastánce hlubší integrace Evropy, se kterou konzervativci a občanští demokraté nesouhlasí.
Slib vyvést torye z EPP-ED pomohl Cameronovi loni získat post stranického lídra. Brzy se ale ukázalo, že jej nesplní snadno. Zájemce o novou frakci hledal jen s obtížemi. Vůdce toryů podle britských médií ještě před dvěma týdny během utajované návštěvy Prahy přesvědčoval Topolánka, aby ODS s konzervativci frakci vytvořila již nyní. Topolánek mu neustoupil. Stínový ministr pro evropské záležitosti Graham Brady včera přesto označil ODS za nejbližší spojence toryů v Evropě.

Rozhodnutí ODS staví Camerona do těžké situace. Část z 26 konzervativních europoslanců totiž trvá na odchodu z EPP-ED. Včera nebylo jasné, jak Cameron rozpor vyřeší. Podle některých zpráv mohl dát svým europoslancům vybrat, zda v EPP-ED zůstanou ještě tři roky, nebo zda se stanou nezařazenými členy europarlamentu.

Související články:
ODS couvá. Bojí se, že ji euroskeptici poškodí
Europoslanci ODS chtějí do jiného klubu

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek