Ankaru trápí „sebevraždy pannen“

17.07.2006

Z tureckých slovníků musí zmizet všechna přísloví, která by mohla nabádat muže k tomu, aby mlátili ženy. Prosadit požadavky EU je však pro Ankaru mnohdy velmi složité a může to mít i nečekané důsledky. „Vraždy ze cti“ vystřídaly „sebevraždy pannen“.

Z tureckých slovníků musí zmizet všechna přísloví, která by mohla nabádat muže k tomu, aby mlátili ženy. Stejně tak se musí přepsat hanlivé výroky o ženě, které jsou prý neprávem připisovány proroku Muhammadovi.
V minulých dnech o tom rozhodl turecký jazykový institut. Jde o další opatření, jimiž Ankara dokazuje Evropské unii, že to se snahou o členství v této organizaci myslí vážně. Zlepšit postavení žen v této umírněné muslimské společnosti je podmínkou Bruselu.

Podle britského listu The Times pochází mnoho z přísloví, která budou muset být vyškrtnuta, z dob, kdy Turci kočovali na koních ve střední Asii. Za slovníků například zmizí slovní spojení „muž chrání ženu, tak jako zvířecí kůže chrání sýr“ nebo tvrzení, že „že žena je ďábelskou verzí muže“.
Prosadit požadavky Evropské unie je však pro Ankaru mnohdy velmi složité a může to mít i nečekané důsledky. „Vraždy ze cti“ vystřídaly „sebevraždy pannen“.

Kvůli tlaku unie Turci zpřísnili postih pachatelů „vražd ze cti“. Jejich obětí se stávají ženy, jež zneuctily svou rodinu. Třeba tím, že měly poměr mimomanželský svazek, byly znásilněny, jejich chování bylo označeno za koketní či pouze proto, že nosí příliš krátkou sukni.
Příbuzní pak očistili čest rodiny jejich zabitím. Zpravidla to udělal nezletilý bratr, jenž pak v případě dopadení dostal – s ohledem na svůj věk – mírnější trest.
Nyní však pachatel dostane doživotí, a to nezávisle na věku. Příbuzní ženy či dívky, která pošpinila jejich čest, proto způsob vraždy změnili: na ženu vyvíjejí tlak, aby si sama vzala život.

Reportér listu International Herald Tribune Dan Bilefsky nedávno zveřejnil reportáž z převážně kurdské oblasti v jihovýchodní Anatolii, kde setkal se 17letou Derjou, jež „sebevraždě pannen“ unikla.
„Očernila jsi naše jméno. Zabij se a zbav nás potupy, nebo tě zabijeme my,“ byl obsah sms zprávy, kterou dostala od strýce. Podobných sms dostávala od svých blízkých někdy i patnáct denně.

Derja „zhřešila“ tím, že se sblížila s jedním chlapcem ze školy. Třikrát neúspěšně spáchala sebevraždu: skočila do řeky Tigris, pokusila se oběsit a podřezala si zápěstí. Nakonec se dostala do zařízení pro ženy s podobným osudem.
Přesná čísla nikdo nezná a asi se je ani nikdy nedozví. OSN například uvádí, že jenom letos spáchalo v tureckém městě Batman sebevraždu 36 žen. To je výrazně víc než v předcházejících letech, ačkoli zjistit, kolik z nich byly „sebevraždy pannen“, je asi nemožné.

To ale neznamená, že by „vraždy ze cti“ zmizely. Agentura Reuters s odvoláním na turecké aktivisty uvedla, že v zaostalé a konzervativní provincii Diyarbakir jich bylo za posledních šest let provedeno padesát. V této oblasti se zákony Ankary prosazují těžko.
Evropská unie vydá v říjnu zprávu, v níž asi Turky za pokrok v ženském otázce zkritizuje. Důvodem mohou být i statistiky o zaměstnanosti v této muslimské zemi, jež nyní zveřejnily turecké úřady. Podle nich má práci jen 24 procent Turkyň, což je nejméně ze všech zemí EU a kandidátů. Unijním ideálem je 60 procent. Pokud se Ankara chce stát jejím členem, bude se mu muset snažit přiblížit.

Autor: Radek Nedvěd

Sdílet tento příspěvek