EU je připravena zhoršit „sousedské vztahy“

17.07.2006
Německo má v plánu během svého budoucího předsednictví oddělit v rámci reformované politiky oddělit země, které mohou v budoucnu doufat ve vstup do EU od těch, které nemohou na členství ani pomyslet.

Evropská unie je podle britského deníku Guardian připravena během německého předsednictví EU v roce 2007 reformovat svou tzv. sousedskou politiku (EU neighbourhood policy – ENP). Změna ovlivní především 10 afrických a blízkovýchodních zemí, které současná politika zahrnuje.

Německo má podle Guardianu v plánu během svého budoucího předsednictví oddělit v rámci reformované politiky oddělit země, které mohou v budoucnu doufat ve vstup do EU od těch, které nemohou na členství ani pomyslet. Mezi tyto země patří ze současných uživatelů pomoci patří Alžírsko, Egypt, Izrael, Jordánsko, Libye, Libanon, Maroko, Sýrie, Tunisko a Palestinská samospráva. Všechny tyto země se nacházejí mimo evropský kontinent a mají tudíž velmi malou šanci stát se v budoucnu členy EU. Druhou skupinu zemí, jež by byla v rámci ENP určitou formou zvýhodněna, tvoří Ukrajina, Gruzie, Ázerbájdžán a Arménie.

Německé plány jsou ovšem kritizovány evropskými experty, kteří věří, že Evropská unie nemusí degradovat již navázané vztahy se zmíněnými deseti neevropskými zeměmi. „Problémy zemí severní Afriky jsou stejně tak důležité jako ty ve východní Evropě. Je chybou tyto země ignorovat jen z důvodu toho, že zde žijí muslimové“, uvedl pro EUObserver Charles Grant, ředitel Centra pro evropské reformy.

Německá strana ovšem své plány brání. Argumentuje současnou nefunkčností ENP. „S Ukrajinou nemůžeme jednat na stejné úrovni jako například s Marokem. Doufáme, že by současná politika mohla být změněna“, sdělil Guardianu vysoký úředník německého ministerstva zahraničí Rolf Welberts. Podle něj musí být Ukrajině nabídnuto členství v EU a v současné době hrozí, že „zůstane mimo“.

ENP byla vytvořena po posledním rozšíření EU v roce 2004 s cílem zabránit vytvoření bariér mezi novými členskými zeměmi a jejich sousedy. Spolupráce má bezpečnostní i ekonomické základy.

Autor: rai-ihned, EUPolitix

Sdílet tento příspěvek