Koštunica představil Bruselu plán na dopadení Mladiče

18.07.2006

Iniciativa ovšem zatím nepovede k obnovení asociačních jednání s unií ještě před dopadením Mladiče. Plán je podle představitelů EU velmi dobrým základem pro další spolupráci.

Srbský premiér Vojislav Koštunica předložil na pondělní schůzce ministrů zahraničí Evropské unie plán na dopadení bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiče. Iniciativa ovšem zatím nepovede k obnovení asociačních jednání s unií ještě před dopadením Mladiče. Plán je velmi dobrým základem pro další spolupráci, ale je potřeba na něm ještě pracovat, řekl po jednání finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja.

Unie začátkem května přerušila rozhovory se Srbskem a tehdy ještě s Černou Horou, protože Bělehrad nezadržel Mladiče, obviněného z válečných zločinů v 90. letech. Dohoda o stabilizaci a asociaci, která je prvním krokem k jednání o členství, měla být uzavřena do konce roku.

Podle Koštunici nynější dokument potvrzuje politickou vůli plně spolupracovat s Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Po tomto obecném závazku bude následovat vypracování konkrétního podrobného plánu.
Bělehrad předpokládá také mediální kampaň, která má přesvědčovat Srby o potřebě Mladičova vydání. Stejně tak předpokládá vytvoření nových zpravodajských struktur a koordinaci Srbska s ICTY.

Komisař pro rozšíření EU Olli Rehn dnes také oznámil, že unie začne koncem týdne jednat s Bělehradem o zjednodušení procedur při udělování víz.
Potřebu soustředit se na Srbsko dnes zdůraznil i český ministr zahraničí Cyril Svoboda. Po květnovém referendu a rozdělení Srbska a Černé Hory je třeba pomoci politické reprezentaci v Srbsku najít v nové situaci vlastní identitu, uvedl Svoboda.
V Bruselu se spekulovalo, zda by rozhovory se Srbskem nemohly být obnoveny ještě před Mladičovým zadržením – podle toho, jak přesvědčivý Koštunicův plán bude. Rehn dnes však zdůraznil, že podmínkou obnovení rozhovorů je plná spolupráce s ICTY vedoucí k Mladičovu zadržení. Chceme vidět také konkrétní výsledky, zdůraznil.

Související články:
Diplomat: EU může pokračovat v rozhovorech se Srbskem i bez dopadení Mladiče

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek