V Evropské unii začal boj o vinice

19.07.2006

Návrh radikální reformy, která má ozdravit evropské vinařství od dotovaných přebytků nekvalitního vína, se v úterý poprvé dostal na pořad ministrů zemědělství EU.

Navzdory shodě na potřebě změn se názory na konkrétní opatření značně lišily. Česko reformu v zásadě podporuje, avšak podobně jako Slovensko a další severněji položené státy nesouhlasí kupříkladu se zákazem přislazování vín, na rozdíl od jižních států EU.

Nejcitlivějším bodem z plánu Evropské komise se jeví dobrovolná likvidace 400.000 z 3,4 milionu hektarů vinic v EU výměnou za kompenzace 2,4 miliardy eur (68 miliard Kč) v pěti letech po startu reformy. To by mělo ulevit od nadprodukce 15 milionů hektolitrů vína ročně (cca 8,4 procenta produkce). Skončit by také měla „krizová destilace“ přebytků vína na líh, která bere valný díl z téměř 1,3 miliardy eur unijních dotací pro vinaře.

Proti těmto záměrům se postavily podle informovaných zdrojů Francie, Španělsko a Itálie, na které připadají čtyři pětiny evropské produkce. Další země, třeba Portugalsko, požadovaly zase navýšit kompenzace pro slabší výrobce, kteří se rozhodnou opustit sektor, anebo volaly po ochraně před dovozem surovin pro výrobu vína z třetích zemí.

ČR zasáhne likvidace vinic jen minimálně

„Vinařům v Čechách a na Moravě by reforma měla pomoci udržet je na trhu konkurenceschopné. Spotřebitelé by zase měli získat větší výběr kvalitních vín. Není to likvidace našeho vinařství, ale v celkovém návrhu jsou nuance, o nichž musíme diskutovat,“ řekl náměstek ministra zemědělství Stanislav Kozák, očekávající podobné sváry „o každé euro“ jako u cukerné reformy. Reforma by mohla přesměrovat unijní dotace z nekvalitních přebytků, jejichž dovoz ohrožuje i pozice domácích vinařů, na restrukturalizaci vinic, kvalitnější produkci a lepší marketing pro evropská vína.

Kozák se vyklučování vinic až tak neobává; z 18.000 hektarů v ČR polovina vznikla v posledních letech před vstupem do EU se státní dotací, kterou by vinaři museli vracet i se stoprocentní sankcí, takže by na transakci prodělali. Navíc reforma počítá se zrušením zákazu výsadby nových vinic po roce 2013, pak by plocha mohla v ČR i vzrůst.

EU produkuje asi tři pětiny vína na světě a stejný podíl spotřebovává, vinařství přímo živí 1,5 milionu lidí. Unie je největším vývozcem i dovozcem vína na světě, ale zatímco unijní export v posledních letech vzrostl o pětinu, výrobci z USA, Jižní Ameriky, Jižní Afriky, Austrálie či Nového Zélandu svůj export znásobili. Loni vývoz z EU činil 13,2 milionu hektolitrů, dovoz 11,8 milionu.

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek