Fico: Euro chceme přijmout v roce 2009

25.07.2006
Slovenský premiér Robert Fico potvrdil v rozhovoru pro agenturu Reuters, že slovenský vládní program by měl obsahovat cíl pro přijetí eura v roce 2009.

Fico má v plánu pomocí tohoto požadavku udržet růst sociálních výdajů v souladu se striktními fiskálními kritérii.

Slovenský premiér také očekává vysoký růst hospodářství a snížení výdajů na státní správu. Tato opatření by podle něj měla pomoci financovat jeho předvolební sliby v oblasti zlepšení sociálního zabezpečení. „Vše, co dáváme do vládního programu je v souladu s maastrichtskými kritérii. Nemáme v úmyslu zvýšit výdaje takovým způsobem, který by ohrozil splnění těchto kritérií“, uvedl Fico.
Podle Fica „je možné na Slovensku přejít na společnou evropskou měnu v roce 2009 a zároveň zlepšit životní úroveň běžných občanů“.

Investoři se po sestavení nové slovenské koalice, kterou tvoří spolu s Ficovou stranou Směr HZDS a Slovenská národní strana, obávají, že vláda zvýší sociální výdaje, což povede k růstu rozpočtového deficitu a posunutí termínu přijetí jednotné evropské měny na Slovensku.

Tato nedůvěra oslabila slovenskou korunu a Národní banka Slovenska (NBS) byla nucena v uplynulých týdnech opakovaně intervenovat ve prospěch slovenské koruny. Podle analytiků investoři čekají na program nové vlády, který by měl být předložen slovenskému parlamentu ke schválení 1.srpna.

Analytici si myslí, že tak malá a otevřená ekonomika jako je ta slovenská potřebuje silnou měnu, aby bylo možné snížit inflaci na cílové 2,0 % ze současných 4,5 %. Odhaduje se, že NBS při intervencích v uplynulém měsíci prodala zhruba 3 miliardy eur, aby stabilizovala slovenskou korunuv pásmu výměnných kurzů ERM II. Analytici upozorňují, že snaha NBS pravděpodobně ztroskotá, pokud program nové vlády zklame trhy.

Autor: rai-ihned, reuters.com, sme.sk

Sdílet tento příspěvek