Německým kuřákům nastanou zlé časy

25.07.2006
Německá vláda oznámila, že hodlá prosadit úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách během příštího roku.
Zřetelný evropský trend omezující kouření se tak významně přiblíží k českým hranicím.

Je to chvíle, pár týdnů, kdy fotbaloví fanoušci z celého světa žasli, s jakou lehkostí si mohou v Německu kdekoli zapálit. To se brzy změní.
Německá vláda oznámila, že hodlá prosadit úplný zákaz kouření ve veřejných prostorách během příštího roku.
Zřetelný evropský trend omezující kouření se tak významně přiblíží k českým hranicím.
„Vláda zahájí o tématu celonárodní diskusi po skončení parlamentních prázdnin,“ řekl listu Tagesspiegel am Sonntag Horst Seehofer, ministr pro ochranu spotřebitelů. „Zákaz vstoupí v platnost během roku 2007.“
Ministr to vnímá jako krok ve veřejném zájmu. Pokládá především za nepřijatelné, že se dnes může kouřit v sanatoriích či nemocnicích. O případném zákazu kouření v restauracích se vyjádřil opatrněji. Předpokládá, že se o něm povede citlivá veřejná debata.

Němci si totiž stále dobře vzpomínají na tvrdé kroky proti kuřákům, se kterými vyrukovali před lety nacisté. Od těch časů si nese boj proti tabáku pečeť netolerance. Debata o zákazu kouření je proto v zemi nadmíru ožehavou záležitostí. Teprve nedávno si Němci zvykli odepřít si cigaretu na vlakovém nádraží.
Seehoferovi odpůrci nicméně říkají, že to nemůže ospravedlnit jeho váhavost. Šéfka parlamentní frakce Zelených Renate Künastová mu připomněla, že stále neprosadil v praxi evropský zákaz tabákové reklamy.
Šéf lékařské asociace Jörg-Dietrich Hoppe se rovněž domnívá, že politici postupují jen polovičatě. „Je potřeba vztáhnout zákon i na restaurace,“ uvedl. Jejich majitele kritizoval, že se nesnaží alespoň vytvářet slibovaných 30 procent nekuřáckých stolů.

Argumentuje působivými čísly. Podle odhadů si vyžádá závislost na nikotinu v osmdesátimilónovém Německu 140 tisíc obětí. Zabíjí i pasívní kouření, zahynou každoročně asi tři tisíce lidí.
Mnohé Němce to přitom nepřesvědčilo. Mají pocit, že zakouřená místnost je obtěžuje méně než neustálé odbíhání přátel-kuřáků od stolu. „Nechci, aby zmizela uvolněná atmosféra, kterou vytvářejí v barech kuřáci, napsal čtenář David Harnasch v týdeníku Der Spiegel. „Pokud mé šaty načichnou kouřem, vyperu je. Kde je tedy problém?“
Průzkumy naznačují, že zákaz kouření v restauracích stále podporuje pouze menšina z celkové populace, navíc jen polovina nekuřáků. Jejich mínění vyjádřil týdeník titulkem o konci tolerance. Pro srovnání: V Česku se naopak vyjádřily dvě třetiny lidí pro omezení kouření.

Šestapadesátiletý poslanec Lother Binding, odnaučený kuřák, ale upozorňuje, že se tak Německo vzdálilo svým evropským partnerům. Přísný protikuřácký zákon přijalo Irsko v roce 2004, další země následovaly. Například Itálie, kde si tradiční kávu bez cigarety dovedli jen obtížně představit. Příští rok vytěsní kuřáky z veřejných míst i Anglie, Severní Irsko, Portugalsko a Belgie.
Německo se stává anomálií. „Je mnohem rozumnější než ostatní evropské země,“ pochválil proto Německo Ulf Bauer, tamní mluvčí společnosti British American Tobacco.

Odpůrci kouření doufají, že vztah k tabáku změní celonárodní debata, jakou prošlo nedávno například Skotsko. Diskutovalo, zda zákaz není nepřípustným zásahem do osobních svobod. Nakonec převážily statistiky nadprůměrného množství srdečních a plicních chorob. A Skotsko zákaz přijalo, Anglie jeho příklad následuje.


Evropa vykazuje nikotin z veřejných míst


Kde platí zákaz kouření
Tabák vytěsnilo z veřejných prostranství Irsko, Norsko, Itálie, Malta, Švédsko, Skotsko a Španělsko. V Česku ale na začátku února přísnější verze protikuřáckého zákona neuspěla.


Kde se chystají zákaz uplatnit
Po vzoru Skotska plánují zákaz kouření na veřejných místechi i Severní Irsko, Anglie. Stejně tak i Portugalsko a Belgie. Také Německo chce uplatnit zákaz již v průběhu příštího roku.

Zdroj: čtk

Autor: Jiří Sládek

Sdílet tento příspěvek