EK chce zabránit nebezpečnému vlivu mobilů na mládež

26.07.2006
Evropská komise zahájila veřejné konzultace o ochraně dětí a mládeže před nebezpečími, která mohou číhat v mobilních telefonech.

Evropská komise zahájila veřejné konzultace o ochraně dětí a mládeže před nebezpečími, která mohou číhat v mobilních telefonech. Nejde jen o ohrožení rodičovských peněženek nečekaně vysokými účty, ale i o riziko zneužití dětí pedofily, o přístup k závadným či přímo nezákonným sdělením či nahrávkám anebo o šikanování a vydírání v podobě šíření kompromitujících zpráv a fotografií.

Podle květnového průzkumu agentury Eurobarometer disponuje mobilním telefonem 70 procent dvanáctiletých až třináctiletých Evropanů a téměř čtvrtina osmiletých až devítiletých dětí. V České republice má mobilní telefon víc než třetina dětí do 13 let a ve věkové kategorii do 16 let už každé druhé.

Jen nahrávky zvonění představovaly loni v západní Evropě trh v hodnotě 478 milionů dolarů, dalších 55 milionů zákazníci zaplatili za hry. Ale i obrat s „mobilní“ pornografií podle odhadů meziročně stoupá o 50 procent, ve světovém měřítku může v roce 2009 dosáhnout 2,1 miliardy dolarů. A podle jedné španělské studie 72 procent mladistvých už dostalo na mobil nevyžádanou pozvánku k účasti na pochybné loterii. V ČR zatím nejsou údaje v této oblasti k dispozici, je ale zřejmé, že nebezpečí zneužití mobilů nelze podceňovat.

Jak zdůraznila evropská komisařka Viviane Redingová, „mobilní telefony jsou součástí našeho všedního života, což platí stále více i pro děti. Mobilní komunikace nabízí velké příležitosti pro rozvoj evropských ekonomik. Ale zároveň je třeba zaručit ochranu mladistvých.“
Evropská komise by si přála, aby diskuse, kterou v úterý odstartovala, vyústila v samoregulaci operátorů či poskytovatelů služeb, jak se již uplatňuje v některých zemích, například v Británii.

Do debaty může přispět kdokoli ze zainteresovaných, včetně organizací na ochranu dětí, spotřebitelských či rodičovských sdružení, operátorů, výrobců mobilů či státních úřadů. Konzultace potrvají do 16. října. Další informace jsou k dispozici na internetové stránce http://ec.europa.eu/saferinternet.

Autor: rai-ihned, europa.eu

Sdílet tento příspěvek