EK žádá po členských zemích vrácení zemědělských dotací

27.07.2006

Evropská komise požádala čtyři členské státy, Francii, Španělsko, Itálii a Řecko, aby vrátily do společné pokladny celkem 161,9 milionu eur zemědělských dotací.

Tato částka byla podle EK vyplacena v rozporu s unijními pravidly či jejich využití nedostatečně zkontrolovaly.

EK se dožaduje vrácení nesprávně vyplacených peněz dosti pravidelně, dnešní rozhodnutí je v pořadí 22. od reformy zemědělských výdajů z poloviny 90. let. Dohromady se od roku 1996 vracelo na 3,4 miliardy eur. Je to však zlomek ze zemědělských výdajů EU, dosahujících téměř 50 miliard eur ročně.

Nové členské země zatím nemusely vracet do unijní pokladny ani euro. Podle expertů je to ovšem jen otázka času. Například v polském tisku se dnes objevila zpráva, že Varšava bude muset zpátky do Bruselu zaslat na 200 milionů eur, použitých na rozvoj venkova. Evropská komise ovšem tuto zprávu prostřednictvím svého mluvčího nepotvrdila.

Rozhodnutí komise dnes nařizuje Francii vrátit 77,13 milionu eur přímých plateb. Ty vyplatila i na půdu, která na dotace neměla nárok, a následně neuplatnila sankce. Španělsko potrestala za nedostatečnou kontrolu potenciální zemědělské produkce. Itálie musí vrátit 9,41 milionu eur za nedostatečnou kontrolu zemědělské produkce, určené k likvidaci.

Členské státy se případně ještě mohou odvolat proti rozhodnutí EK k unijnímu soudu.

Částky dotací k vrácení:(v milionech eur)

Francie 77,13
Španělsko 33,36
Itálie 9,41
Řecko 8,07

Autor: rai-ihned, europa.eu

Sdílet tento příspěvek