Úředníci Rady EU žádají o více času na odpovědi Evropskému parlamentu

27.07.2006
Civilní zaměstnanci pracující pro předsednictví EU a národní představitelé si totiž stěžují, že jsou vystaveni velkému tlaku z závislosti na stížnostech Evropského parlamentu.

Rada EU žádá Evropský parlament o více času na odpovědi na jeho otázky. Civilní zaměstnanci pracující pro předsednictví EU a národní představitelé si totiž stěžují, že jsou vystaveni velkému tlaku z závislosti na stížnostech Evropského parlamentu.

Návrh Rady EU zaslaný předsedovi Evropskému parlamentu Josepu Borrellovi žádá o prodloužení termínů na odpovědi EP, které jsou v současné době vyžadovány do tří týdnů (u prioritních otázek) nebo do šesti týdnů (u běžných dotazů).

„Čas mezi datem, kdy žádost opustí stůl Evropského parlamentu, a datem, kdy se dostane k projednání generálnímu sekretariátu, tvoří obvykle dva týdny. Doufáme proto v prodloužení lhůt“, píše se v prohlášení Rady EU.
Agenda Rady EU podstatně vzrostla po rozšíření EU v roce 2004 o deset nových členských zemí. Za první polovinu letošního roku bylo vzneseno již 330 dotazů, což je o 65 více než ve stejném období roku 2005.

Podle názoru některých diplomatů jsou dokonce žádosti mimo rozsah působnosti Rady EU. Jejich vyřazení z kompetence tohoto orgánu by tedy podle nich znamenalo jeho podstatně efektivnější fungování. Evropský parlament se bude návrhem zabývat na nejbližším jednání.

Autor: rai-ihned, EUpolitix

Sdílet tento příspěvek