Boty z Asie dál vytlačují domácí výrobky

28.07.2006
Pokud se shodne na zavedení antidumpingových cel, která ve čtvrtek navrhla Evropská komise, může se to projevit i na cenách bot v Česku.

Evropská unie chce přitvrdit tažení proti dovozu levných bot z Asie, který podle ní škodí evropským výrobcům obuvi. Pokud se shodne na zavedení antidumpingových cel, která včera navrhla Evropská komise, může se to projevit i na cenách bot v Česku.
Eurokomisař Peter Mandelson včera předložil zástupcům členských zemí návrh, po jehož schválení by na dovoz bot z Číny bylo od října uvaleno clo 16,5 procenta a z Vietnamu 10 procent. Tento návrh vychází vstříc požadavkům skupiny členských zemí se silnou obuvnickou výrobou – Itálie, Španělska, Portugalska, Francie a Polska.

Tyto státy nesouhlasily s Mandelsonovým původním návrhem, aby unie zavedla na dovoz kožené obuvi z Asie kvóty a po jejich vyčerpání i mimořádná cla ve výši 19,4 % pro Čínu a 16,8 procenta pro Vietnam. Antidumpingová opatření by se totiž nedotkla celých čtyř pětin dovážených asijských bot.
S původním návrhem nesouhlasili ani čeští obuvníci. Ti si stěžují, že kvůli levným dovozům u nás v poslední době výrazně klesla výroba obuvi.
Zatímco ještě v roce 2000 se v Česku vyrobilo 13 miliónů párů, nyní to je kolem 5,5 miliónu párů bot. Loni se přitom do země dovezlo rekordních 73,4 miliónu párů bot, z toho asi 80 procent z Číny. Průměrná cena jedněch čínských bot přitom byla 46,55 koruny.

Prezident České obuvnické a kožedělné asociace Petr Kubát to pokládá za zcela likvidační. Aby evropské obuvnictví definitivně nezaniklo, ochranu potřebuje. Musí však být smysluplná, upozorňuje Kubát. Opatření, která původně navrhoval Brusel, podle něj problém nevyřeší.
Jak by se cla dotkla spotřebitelů, tedy cen bot v obchodech, však není jasné. Mandelson již před časem upozornil, že mezi velkoobchodní a maloobchodní cenou obuvi je dostatečně velké rozpětí, aby se nízké clo absorbovalo bez nepříznivého dopadu na spotřebitele. Upozornil navíc na to, že v posledních pěti letech velkoobchodní ceny obuvi klesly o zhruba dvacet procent. Prodejci je ovšem nabízejí za stejné nebo i vyšší ceny.

Na druhou stranu se podle nového návrhu mají cla vztahovat i na dětské boty, které byly původně z opatření vyjmuty.
Cla nadále nemají být uvalena na sportovní obuv.
Evropská komise zavedla dočasná antidumpingová cla již od dubna. Mandelson to obhajoval výsledky vyšetřování, podle kterých v obou zemích poskytuje stát výrobcům úlevy, které jim umožňují vyvážet do Evropy za nižší než výrobní cenu. Cla začínala na čtyřech procentech a postupně se zvyšují. Od října je měla nahradit trvalá opatření až na pět let.
Jenže členské státy se na nich zatím nedohodly. Pokud se jim to nepodaří do začátku září, hrozí, že od října nebudou na dovoz bot uvalena žádná cla ani kvóty.

Současný nárůst cel český spotřebitel zatím příliš nepocítil. Třeba firma Baťa, ovládající pětinu tuzemského trhu, však kvůli clům zčásti změnila sortiment a část výroby přesunula do Indie a dalších levných, ale clem nezatížených zemí.

Související články:
EU plánuje zmírnění cla na dovoz asijské obuvi

Autor: Radek Honzák, Zdeněk Zuntych

Sdílet tento příspěvek