Ann Mettlerová: Vinit komisi z populismu není fér

31.07.2006
Evropská komise jen prosazuje platné zákony, tvrdí ředitelka bruselského ekonomického institutu Lisabonská rada.

Vinit komisi z populismu není fér


HN: Zdá se, že Evropská komise stále více zasahuje do těch sektorů ekonomiky, které vystavují spotřebitelům vysoké účty. Snaží se tím získat jejich podporu pro Evropskou unii, nebo dokonce pro evropskou ústavu?
Nemyslím si, že něčím takovým lze získat podporu pro ústavu. Evropská komise jen pokračuje v iniciativě „better regulation“ (zlepšování právního prostředí), a tyto kroky jsou její součástí. Že jsou u veřejnosti populární a rezonují v médiích, to je v podstatě jen vedlejší účinek. Je fakt, že to komise vítá, ale není to hlavní důvod, proč je podniká. Osobně bych komisi spíš kritizovala za chybějící vizi. Zkvalitňování legislativy je sotva nějaká vize. Ale je to něco, co komise dělá celkem úspěšně.


HN: Komise ale tvrdí, že jejím cílem je méně regulace, a najednou chce regulovat všechno možné ve jménu ochrany spotřebitele…
Ale to je přece role Evropské komise. Jednak musí přezkoumat stávající legislativu a pak také přicházet s novou, ze které budou mít spotřebitelé užitek. V minulosti se často navrhovaly zákony, které měly chránit velké podniky před konkurencí. V posledním roce a půl komisi pořád někdo kritizuje, že jedná v zájmu velkých firem. Teď se ukazuje, že to tak není. Tady jde o přesný opak. Komise bojuje za konkurenci, snaží se sjednotit evropský trh a plně jej otevřít. A navíc hájí práva spotřebitele. Přesně tohle by také měla dělat, od toho tu přece je. A zlepšování legislativy neznamená, že komise nepřijde s ničím novým.


HN: Mnozí ale kvůli tomu obviňují komisi z ekonomického populismu.
Nejde o populismus. Vezměte si třeba roamingové poplatky – komise musela jednat. Nelze ji vinit z populismu, kdykoliv udělá něco, co se občanům libí. Problém s „ekonomickým populismem“ mají spíš členské země, a komise proti němu bojuje. A teď ji z něj vinit není spravedlivé.


HN: Proč se tedy komise v poslední době pustila do tolika kroků, které hájí ochranou spotřebitele?
Jde čistě o dokončení vnitřního trhu a uplatňování platných zákonů a principů. Úkolem komise je zajistit dostatečnou konkurenci na evropském trhu a hlídat dodržování zákonů, aby kvůli velkým firmám netrpěl spotřebitel. Třeba s poplatky za roaming se něco mělo udělat už dávno. Tato komise to konečně udělala. A je velice nefér, že ji nyní operátoři obviňují z populismu, nebo dokonce ze socialismu. Je to ale pochopitelné. Stane se to vždycky, když silou otevřete nějaký sektor konkurenci.

Autor: (RH)

Sdílet tento příspěvek