EK:Itálie musí zkontrolovat tisíce žádostí přistěhovalců

31.07.2006
Řím musí přezkoumat pravost dokumentů tisíců přistěhovalců, jinam mu hrozí od Evropské unie sankce.

Podle eurokomisaře pro spravedlnost a vnitřní věci Franca Frattiniho budou muset italské úřady přezkoumat každou žádost o legalizaci pobytu z několika tisíců žádostí ilegálních přistěhovalců. Jinak může země porušit právo Evropské unie.


Vláda Romana Prodiho chce určit kvótu 350.000 pro „neobčany“ EU, kteří takto budou moci legalizovat svůj status v zemi, a současně bude možné legalizovat asi půl milionu pracovníků, co už v zemi pracují. Komise požaduje, aby byla přezkoumána žádost každého nového přistěhovalce, aby se potvrdilo, zda není falešná a odpovídá požadované práci a možnostem bydlení. V opačném případě hrozí Římu sankce.


Není to poprvé, kdy Brusel namítá proti podobným krokům. Již dříve se rozhodlo například Španělsko amnestovat tisíce ilegálních přistěhovalců. Evropská exekutiva v té době namítla, že by měly být podobné kroky více koordinované.


Nová italská vláda oznámila minulý týden otevření pracovního trhu lidem z nových členských zemí EU a současně přednesla plán na legalizaci pobytu občanů „mimounijních“, kteří mají v současné době v Itálii nelegální pobyt a práci. Podle průzkumu z roku 2004 má Itálie vyšší počet pracovníků na černém trhu, než je průměr v Evropské unii. Odhady hovoří o 16 – 17 procentech oproti průměru EU 4 – 5 procenta.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek