EU poskytne Libanonu 48hodinovou humanitární pomoc

31.07.2006
Evropští ministři zahraničních věcí chtějí v úterý prodiskutovat návrh, aby Bezpečnostní rada OSN přijala ještě tento týden tvrdou rezoluci požadující okamžité příměří.

Evropská unie chce 48hodinové pozastavení izraelských leteckých útoků využít na humanitární zásobování jižního Libanonu. „Toto 48hodinové příměří je důležité, protože umožní humanitární zásobování jižního Libanonu. I když Evropská komise by se přikláněla k okamžitému příměří a dlouhodobějšímu řešení konfliktu,“ konstatoval mluvčí EU Amadeu Altafaj Tardio.


Ministři zahraničních věcí 25 členských zemí unie se setkají v úterý, aby podpořili úsilí o dosažení příměří v Libanonu a aby urychlili humanitární dodávky pro obyvatele postižené oblasti. Po krvavém útoku na město Kana, při kterém zahynulo nejméně 56 lidí, většinou žen a dětí, Izrael souhlasil s dvoudenním pozastavením leteckých operací na území Libanonu. Izraelské letectvo však v pondělí i přes vyhlášení o dočasném pozastavení operací zaútočilo ze vzduchu na cíle v Libanonu. Zásah letectva v obci Tajná, několik kilometrů od hranice s Izraelem, sloužil k podpoře operací pozemních jednotek, oznámil mluvčí izraelské armády.


Organizace spojených národů v pondělí informovala o zaslání potravin a léků do Kany a přímořského města Tyre. Evropští ministři zahraničních věcí chtějí v úterý prodiskutovat návrh, aby Bezpečnostní rada OSN přijala ještě tento týden tvrdou rezoluci požadující okamžité příměří. Evropští představitelé rovněž projednají možnou spoluúčast na mírové misi OSN v jižním Libanonu. Několik evropských států včetně Španělska, Portugalska, Itálie, Francie a Turecka nabídly účast svých vojáků na misi OSN v Libanonu. Ministři budou také jednat o vyčlenění 30 milionů eur na přístřešky a potraviny pro lidi utíkající z ostřelovaných částí Libanonu, informoval Tardio. Minulý týden komise poskytla Libanonu 20 milionů eur.


Ve snaze dosáhnout ukončení násilí odcestovalo na Blízký východ v posledních dnech několik významných evropských diplomatů včetně francouzského ministra zahraničních věcí Philippe Douste-Blazyho a Erkki Tuomioja, šéfa finské diplomacie, která nyní předsedá EU.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek