Slovensko splní příští rok všechna maastrichtská kritéria

31.07.2006
Podle NSB by mělo být Slovensko schopné v roce 2007 splnit všechna kritéria nutná pro vstup do eurozóny. Ohrozit je může jen zásadní změna hospodářské politiky nebo drahá ropa.

Slovensko by mělo být v příštím roce schopné splnit všechny podmínky potřebné pro vstup do eurozóny. Jak se uvádí v Analýze konvergence Slovenské republiky, kterou vypracovala Slovenská národní banka (NBS) , v zájmu plnění podmínek pro zavední eura v roce 2009 bude potřeba udržet příznivý vývoj veřejných financí a dosáhnout i v roce 2007 deficitu veřejných financí včetně vlivu důchodové reformy nepřesahující 3 procenta hrubého domácího produktu. K těmto plánům se vícekrát přihlásila i nová vláda. Samotná důchodová reforma přitom zvyšuje deficit veřejných financí o 1,3 procentního bodu v letech 2006 a 2007, v roce 2008 o 1,4 procenta.

Inflace měřená harmonizovaným indexem spotřebních cen by měla s určitou rezervou klesnout pod očekávanou referenční hodnotu přibližně 3,1 procenta, konstatuje centrální banka. Podle aktuální střednědobé předpovědi NBS a odhadu referenční hodnoty průměrná míra inflace v roce 2006 vzroste a inflační kritérium se nesplní. V tomto roce by průměrná meziroční harmonizovaná inflace měla totiž dosáhnout 4,4 procenta. Podmínka cenové stability by se však měla splnit o rok později, kdy by měla průměrná harmonizovaná inflace klesnout na 2,9 procenta.

Postupně se také naplňuje prognóza očekávaného návratu k neutrálním úrokovým sazbám v členských státech Evropské unie, stejně jako na Slovensku. Tento vývoj vytváří předpoklad i pro růst dlouhodobé úrokové míry. Na základě aktuálních odhadů budoucího vývoje bude Slovensko nadále s rezervou plnit kritérium dlouhodobé úrokové míry i v letech 2006 a 2007. Podmínku veřejného dluhu Slovensko již delší dobu bez problémů plní, a podíl veřejného dluhu na HDP by měl i v následujících letech dále klesat.

 

Dosavadní relativně stabilní vývoj nominálního výměnného kurzu, spolu s přetrvávajícími pozitivními makroekonomickými očekáváními naznačují, že fluktuační pásmo v rozmezí patnácti procent oběma směry nebude po dobu členství Slovenska v ERM II narušené a kritérium stability výměnného kurzu se podaří splnit. „Od vstupu do ERM II až do června 2006 se kurz pohyboval v apreciačním pásmu. V červnu se vývoj kurzu otočil a dostal se až nad centrální paritu, kde NBS opakovaně intervenovala proti jeho dalšímu oslabování,“ uvádí se v materiálu NBS.

 

Klíčovým faktorem plnění prognózy veřejných financí je podle centrální banky udržení fiskální konsolidace. „To by měl ulehčit stabilní růst ekonomiky založený na růstu potenciální výroby, celkové produktivitě a konkurenceschopnosti,“ uvádí se v materiálu. Negativní vliv na plnění fiskálních kritérií může mít i vyšší než očekávaný nárůst spolufinancování projektů realizovaných z fondů EU, hlavně v případě, kdy by se značné čerpání fondů v roce 2007 hromadilo přesunutím částí zdrojů z roku 2006.

 

V oblasti plnění inflačního kritéria se zvyšují negativní rizika a na jeho splnění bude potřeba kombinace více politik.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek