Euro v roce 2013 je nereálné, říká šéf maďarské centrální banky

01.08.2006
Podle guvernéra Maďarsko nejen že nestihne původně plánovaný termín zavedení eura, ale ani revidovaný. Eurem by se mohlo platit dřív v Bulharsku a Rumunsku než v Maďarsku.


Zavedení eura v Maďarsku do roku 2013 je nereálný úkol a pokud finanční trhy něco takového očekávají, pak se s největší pravděpodobností nedočkají. Řekl to guvernér maďarské centrální banky Zsigmond Járai. Na vině jsou obecně známé faktory, tedy hlavně stav veřejných financí.


„Zavedení eura se opozdí kvůli slabé disciplíně v hospodářské politice. Mám obavy, že rok 2013 jako datum přijetí eura, které očekávají finanční trhy, je příliš optimistický předpoklad. Není možné toho dosáhnout,“ řekl Járai a zchladil tak očekávání mnoha analytiků.


Předseda vlády Ferenc Gyurcsány nedávno oznámil plán na ozdravení veřejných financí, který počítá se zastavením růstu deficitu a potom s jeho snížením. Hlavním důvodem je právě to, aby se ekonomika vrátila na cestu přijetí eura v rozumném čase.


Reformy nejsou dostatečné
„Nynější směřování ekonomiky nevede k přijetí eura v roce 2013. Je třeba dát ekonomiku do pořádku, ale opatření pod vedením Gyurcsánye k tomu nejsou vhodná,“ řekl guvernér maďarské centrální banky. Podle něj premiér navrhuje kroky, které v Maďarsku v nejbližších letech opět sníží konkurenci, zpomalí hospodářský růst a zvýší inflaci.


Komentář guvernéra centrální banky přichází jen pár dnů potom, co komisař Evropské unie pro měnové záležitosti Joaquín Almunia řekl, že Maďarsko vůbec poprvé za mnoho let zahájilo seriózní kroky ke snížení svého rozpočtového deficitu. Járai ale tvrdí, že opatření vlády nejsou dostatečná a je třeba je zpřísnit.
„Pouze skutečné strukturální reformy nás dovedou k euru. Nesmíme zavést euro dřív, dokud maďarská ekonomika nebude konkurenceschopná. To je první úkol. K tomu ale potřebujeme jiný program,“ řekl Járai.


Střední Evropa se euru vzdaluje
Maďarsko není jedinou zemí ve střední Evropě, která zápasí se splněním původních předpokladů zavedení eura. Nová slovenská vláda sice potvrdila, že nadále počítá s přechodem na euro v roce 2009, avšak premiér Robert Fico ještě nedávno tvrdil, že vláda sáhne k přijetí eura jen za předpokladu, že takový krok bude výhodný pro Slovensko.
Česká republika by měla podle současných cílů vlády zavést euro v roce 2010. Národní koordinační skupina pro zavedení eura doporučí vládě zavedení bezhotovostního i hotovostního eura k jednomu datu.


Ekonomové očekávají, že Maďarsko zavede euro v roce 2013, tedy mnohem déle než očekávala vláda. Ta původně předpokládala, že v Maďarsku se bude platit eurem od roku 2010. Vláda už ale na tomto datu netrvá. Ratingová agentura Standard & Poor´s dokonce nedávno uvedla, že podle jejího názoru nebudou mít Maďaři euro možná ani v roce 2014. Eurem by se tak mohlo platit dřív v Bulharsku a Rumunsku než v Maďarsku.

Autor: vst-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek