Splní už Microsoft požadavky Bruselu?

01.08.2006
Největší softwarová firma zaslala Evropské komisy dokumenty, které podle ní splňují požadavky evropských úřadů. Komise je nyní prověřuje.

Splní už Microsoft požadavky Bruselu?

„Obdrželi jsme informace od Microsoftu, ale je příliš brzo na to, abychom potvrdili, zda odpovídají našim požadavkům,“ komentoval mluvčí komise Michael Man. Pokud dokumentace nevyhoví požadavkům komise, napočítá EK Microsoftu pokutu až do výše 3 miliónů eur za každý den zdržení.

Nebránit konkurenci

Dosud nechtěl Microsoft některé informace konkurenci prodávat a ta tak byla v nevýhodě. Zákazníci totiž chtějí programy, které spolupracují s operačním systémem Windows od Microsoftu, který běží na 95 procentech všech osobních počítačů. A tyto programy umí vyrábět díky „tajným zkratkám“ ve Windows nejlépe Microsoft.

Požadované informace ale Microsoft dosud nezveřejnil. Místo toho dal na web například část kódu programu Windows,
ačkoliv to po něm komise nepožadovala.

Za svůj laxní přístup proto po několika odkladech dostal od Komise letos 12. července pokutu 280,5 miliónu eur. Brusel
mu navíc pohrozil, že pokud dokumenty nedodá, bude další pokuta ještě vyšší.

Zatímco do 12. července komise počítala Microsoftu za den zpoždění 1,5 miliónu eur, od 1. srpna mu už může napočítat až tři milióny eur denně.

Microsoft tvrdil, že pokuta je neoprávněná. Informoval, že se dohodl s odborníky, které pověřila komise dohledem nad případem, že zveřejní všechny materiály 24. července. Nakonec je ale odeslal až nyní. Podle mluvčího české pobočky Microsoftu však prý zdržení nehraje žádnou roli.

Éra počítačů končí

Obavy panují zejména ze snahy Microsoftu prosadit svoji dominanci na internetu. Nový šéf vývoje softwaru společnosti Ray Ozzie minulý týden prohlásil: „V předchozí epoše Microsoft zcela přirozeně začínal s PC. Teď jsme ale v jiné době, v době, kdy je ve středu pozornosti internet.“

Takhle jednoznačné vyjádření ale znejistilo akciové analytiky, které potom musel uklidňovat výkonný šéf Microsoftu Steve Ballmer: „Vím, že lidé mají hodně otázek, ale tato nová éra bude mnohem zajímavější a investorům přinese větší zhodnocení jejich podílů ve společnosti.“

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek