EU: Výrobní ceny zpomalily růst

02.08.2006
Evropské unii sice v červnu stoupla hladina výrobních cen v 25 zemích jen o 0,1 procenta, meziročně se však růst cen na úrovni výrobců zpomalil na 6,4 procenta z květnových 6,9 procenta.

V Evropské unii sice v červnu stoupla hladina výrobních cen v 25 zemích jen o 0,1 procenta, meziročně se však růst cen na úrovni výrobců zpomalil na 6,4 procenta z květnových 6,9 procenta. Z dnešní zprávy statistického úřadu Eurostat vyplývá, že ke zpomalení výrobních cen inflace přispěl především pokles cen energií.


Ve 12 zemích eurozóny se ceny výrobců proti předešlému měsíci zvýšily o 0,2 procenta po květnovém zvýšení o 0,3 procenta. Meziroční míra růstu se zmírnila na 5,8 procenta z šesti procent.


Ceny v EU se bez započítání energií zvýšily o 0,2 procenta, v celé unii však o 0,4 procenta klesly.
Meziroční inflaci výrobních cen drží na vysoké úrovni ceny energií. Ty jsou mnohem vyšší než před rokem – v EU v červnu vykazovaly růst o 17,6 procenta a v eurozóně o 15,7 procenta. Působil i růst cen meziproduktů o 5,2 procenta v obou celcích. Růst cen zboží běžné i dlouhodobé spotřeby byl pod dvěma procenty a kapitálové zboží bylo dražší jen o něco více než jedno procento.


Nejvyšší meziroční růst výrobních cen v EU zaznamenaly Lucembursko, Británie, Nizozemsko a Slovensko, kde se tempa pohybovala od 14 po devět procent. Nejnižší růst vykazovala stále Česká republika, kde roční míra růstu činila jen 1,9 procenta, i když to bylo podstatně více než 1,5 procenta v květnu.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek