Mladí z Francie jdou za prací do Anglie

03.08.2006
Proč? Odpověď zní jednoduše: Francouzi přicházejí prostě proto, aby si našli práci. Doma je to totiž mnohem složitější.

Mladí z Francie jdou za prací do Anglie

„V Londýně máte pocit, že můžete dělat cokoli na světě, učit se tancovat salsu či třeba založit novou firmu,“ vykládá.
Podobně jako mnoho jiných mladých Francouzů se po ukončení vysokoškolského studia vydala přes kanál, aby žila a pracovala ve Spojeném království. Každoročně je to 15 tisíc mladých lidí. Zprvu Fanny plánovala zůstat jenom chvíli.

Potom si pobyt prodloužila. Pro mnohé Brity je to obtížně pochopitelné. Jak může někdo opustit zemi, která lidem nabízí nejvybranější stravování na světě, kvalitnější veřejnou dopravu i zdravotnictví než Británie, delší odpolední pauzy i mnohem výhodnější sociální pojištění?

Odpověď zní jednoduše: Francouzi přicházejí prostě proto, aby si našli práci. Doma je to totiž mnohem složitější.

Byrokratické obtíže

Překvapilo jí, jak bylo založení firmy v Anglii snadné. Předtím totiž neměla s obchodem sebemenší zkušenosti. Postupně se její obchod rozrůstal, přibrala do nabídky i anglické potraviny.

„Něco podobného by bylo ve Francii krajně obtížné, přinejmenším bych z toho měla bolení hlavy,“ říká o své zkušenosti s francouzskou byrokracií.

Podnikatelský duch

Před časem zalitoval i francouzský ministr financí Thierry Breton, že v jeho zemi „se významně nedostává ekonomického povědomí“. Proto míří mnoho lidí za ekonomicky liberálnějším prostředím. Podle údajů francouzské ambasády v Londýně žije v Británii 270 tisíc Francouzů, podle jiných odhadů to je mnohem více, až 350 tisíc. Opačným směrem míří britští turisté, kteří s oblibou skupují francouzské nemovitosti.

Státní podniky
Boris Hure, který žije v Anglii už deset let, soudí, že ve Francii je podnikání vyhrazeno „vysloužilým šedovlasým mužům.“
„Odešel jsem proto, že jsem nesnesl představu, že podnikání se rovná převzetí rodinné firmy,“ říká Hure.
Jedno z vysvětlení tohoto stavu leží ve francouzském vzdělávacím systému, který je často kritizován, že je nepružný a přístupný pouze pro elity.

Studenti z nejprestižnějších škol, zvaných Grandes Ecoles, disponují mnohem kvalitnějším vzděláním. „Nejlepší mozky Francie potom končí ve státních službách,“ míní Guillaume Rigal, který opustil Francii, aby získal vzdělání na London Business School.

Tito mladí lidé nejsou ale ani trochu vybaveni pro život. Chybí jim podnikatelská dravost a nasazení, soudí Rigal.
Za odchody z Francie stojí zejména nedostatek domácích příležitostí. Nejméně jeden z pěti Francouzů ve věku mezi 18 až 25 lety je nezaměstnaný, uvádějí statistiky. A pravidla jsou tvrdá. „I když chcete získat práci barmana, musíte ve Francii předložit obsáhlý životopis a další zbytečnosti,“ říká Boris, podle kterého je pracovní trh ve Francii přetížen byrokracií.

Autor: HN

Sdílet tento příspěvek