Soud Eurotunnel vyslyšel

03.08.2006
V rámci ochranných opatření, která se zhruba rovnají kapitole 11 úpadkového zákona v USA, soud bude muset nyní vybrat nuceného správce Eurotunnelu. Jeho úkolem bude navrhnout restrukturalizaci dluhů a uspokojit co nejvíce věřitelů.

Soud Eurotunnel vyslyšel

Eurotunnel se dlouho bezvýsledně snažil s věřiteli dohodnout na způsobu splátek dluhu, který dosahuje astronomické částky 6,18 miliardy liber (asi 258 miliard Kč). Nyní bude mít možnost stanovit podmínky restrukturalizace a vrátit se k původní činnosti očištěný od dluhů.

Eurotunnel provozuje dopravní tepnu pod kanálem La Manche. Soud vyslyšel žádost firmy po 15 měsících neúspěšných jednání mezi Eurotunnelem a jeho věřiteli, kteří žádali lepší podmínky restrukturalizace. Minulý týden soud rozhodnutí odložil, aby dal více prostoru pro další jednání.

Soud poskytnul věřitelům a firmě maximum času k tomu, aby mohli najít řešení, než se podnik ocitne pod soudní ochranou, uvedl soud v komentáři, z něhož citovala agentura Reuters.

V rámci ochranných opatření, která se zhruba rovnají kapitole 11 úpadkového zákona v USA, soud bude muset nyní vybrat nuceného správce Eurotunnelu. Jeho úkolem bude navrhnout restrukturalizaci dluhů a zajistit, aby bylo možné uspokojit co nejvíce věřitelů. V příštích šesti měsících ale bude Eurotunnel chráněn před nároky věřitelů, a nebude tak splácet žádné své závazky. Šestiměsíční období je možné dvakrát prodloužit, generální ředitel firmy Jacques Gounon ale řekl, že prvních šest měsíců by mohlo na stanovení další strategie stačit. Tím by se podnik mohl vyhnout úplné likvidaci.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek