EU: Kuřáky lze diskriminovat

07.08.2006
Hledáte novou práci a kouříte? Pokud ano, máte problém. Evropská komise totiž minulý týden potvrdila, že se na kuřáky nevztahují předpisy zakazující diskriminaci při přijímání do zaměstnání.

Kouření, byť mimo pracovní dobu, může být důvodem k odmítnutí uchazeče o zaměstnání, píše list Financial Times.

Evropské právo zakazuje „pouze diskriminaci na základě rasy nebo etnického původu, tělesného postižení, věku, sexuální orientace, náboženství a víry“, upozornil komisař Vladimír Špidla, který má v Bruselu tuto problematiku na starosti. Inzerát, hledající uchazeče o zaměstnání s dodatkem „kuřáci to ani nemusí zkoušet“ je dle Špidly v pořádku. Špidla tak reagoval na dotaz britské poslankyně Evropského parlamentu Catherine Stihlerové, zda irská firma Dotcom Directories, která nechce přijímat kuřáky, neporušuje unijní právo. Svoji odpověď konzultoval s právníky komise.

Ředitel Dotcom Directories Phillip Tobin nechce mít v zaměstnání kuřáky. Tvrdí, že firma má jen malé kanceláře a kuřáci svým smradem znepříjemňují pracovní prostředí ostatním. V rozhovoru pro irský rozhlas řekl, že kuřáci jsou antisociální a často nemocní. Když přes všechna zveřejněná varování o škodlivosti kouření pokračují ve svém zlozvyku, nemají dostatečnou inteligenci a takové lidi nechci, dodal.
Vyloučení kuřáků z možnosti ucházet se o zaměstnání podle něj není nezákonné a stejné stanovisko zaujala nedávno k případu i irská vláda. Ostatně, podobně postupuje i Světová zdravotnická organizace, která od letoška začala najímat do svého ženevského ustředí pouze nekuřáky.

Stihlerová, sama protikuřácká aktivistka, se ale ptá: když je možno vyloučit kuřátky, jak to teď bude při přijímání do práce třeba s lidmi, kteří pijí nebo neumějí řídit.
Proti možnosti odmítnou uchazeče o zaměstnání kvůli tomu, že kouří, protestovali shodně britští kuřáci i odpůrci kouření. Ian Willmore, mluvčí protikuřácké organizace Ash, označil takový přístup v novinách Guardian za špatnou politiku. „Nechceme nikoho diskriminovat protože kouří. Chceme pomoci lidem, aby s kouřením přestali,“ prohlásil.
Šéf kuřácké organizace Forest Simon Clark pak poradil kuřákům, aby při přijímacích pohovorech zaměstnavatelům lhali. „Jestliže jste kuřák, který si zapálí večer cigaretu v hospodě, není to věc vašeho zaměstnavatele“.

Autor: Marek Hudema

Sdílet tento příspěvek