Podpora léčby rakoviny v EU hrubě zaostává

08.08.2006
V přepočtu na HDP vynaloží USA na výzkum a léčbu rakoviny čtyřikrát více, než země Evropská unie.

Ve financování výzkumu a léčby rakoviny země Evropské unie za Spojenými státy hrubě zaostávají. Jak ukázal celoevropský průzkum publikovaný na stránkách PLoS (Public Library of Science), v zemích evropské pětadvacítky činí průměrná částka vynaložená na výzkum rakoviny 2.56 EUR (3.30 USD) na osobu, přičemž v USA dosahuje průměrný příspěvek na výzkum 17.63 EUR (22.76 USD).


V přepočtu na HDP platí obyvatelé USA na výzkum a léčbu rakoviny čtyřikrát více, než občané EU. Do financování je podle autorů studie nutné zahrnout vymýšlení nových léčebných postupů, prevenci, terapii a další kroky, které zvýší kvalitu života člověka, který trpí tímto onemocněním.


Rakovina je jednou z nejhorších chorob, která sužuje obyvatele EU i celého světa. „Světové prognózy odhadují, že podíl nově nemocných by do roku 2020 mohl v celém světě vzrůst o 50 procent na 15 milionů,“ připomínají autoři studie.


Ve srovnání se Spojenými státy vynaložila EU více prostředků na vědeckou biologii (41 %, proti 25 % v USA). Avšak v poměru financování prevence Evropská unie hrubě zaostává (4 %, proti 9 % USA). Podobně vychází pětadvacítka i z porovnání výdajů na léčbu (20 % EU, 25 % v USA)


Z hlediska ročních rozpočtů vydají USA na rakovinu celkem 3.60 bilionu euro, zatímco EU pouze 1.43 bilionu eur.

Autor: jos-iHNed, europa.eu

Sdílet tento příspěvek