Solana odjel jednat o míru na Blízkém východě

11.08.2006
Šéf evropské diplomacie odjel zprostředkovat dialog, který by vedl k nastolení příměří mezi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh.

Vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Javier Solana odjel na Blízký východ, kde se pokusí zprostředkovat dialog, který by vedl k nastolení příměří mezi izraelskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh.


Šéf diplomacie EU by měl v oblasti setrvat do neděle 13. srpna. S libanonskými představiteli by se měl Solana setkat v pátek a v sobotu v Bejrútu, v neděli jej pak čekají rozhovory se zástupci Izraele a Paletiny.


Jednání o návrhu rezoluce, jejímž cílem je ukončení bojů na Blízkém východě, má i dnes pokračovat v Radě bezpečnosti OSN. Do New Yorku odletěla britská ministryně zahraničí Margaret Beckettová i její francouzský kolega Philippe Douste-Blazy; očekávána je i šéfka americké diplomacie Condoleeza Riceová.


V noci na pátek odmítl Libanon další pozměněný návrh textu rezoluce předložený Francií a USA; Rusko poté začalo prosazovat vlastní návrh předběžné rezoluce, vyzývající Izrael a Hizballáh vyhlásit třídenní „humanitární příměří“. To ale vzápětí odmítl Izrael a americký velvyslanec v OSN John Bolton ruský návrh označil za „neužitečný“.


Francouzský ministr zahraničí ve řekl novinářům, že by Francie mohla nadále prosazovat svou vlastní rezoluci, pokud se v rámci Rady nepodaří dosáhnout dohody. Tuto možnost ve středu naznačil francouzský prezident Jacques Chirac.

Autor: jos-iHNed, europa.eu, čtk

Sdílet tento příspěvek