Německo chce utajovat některé příjemce dotací EU

14.08.2006

Každý, kdo z evropských fondů dostane částku menší než 2 miliony eur, by měl mít právo zůstat v anonymitě, navrhují němečtí představitelé. Chtějí tak chránit obchodní informace a omezit byrokracii.

Německo se snaží okleštit iniciativu za větší transparentnost rozdělování peněz z evropských strukturálních fondů. Země chce zabránit zveřejňování menších příjemců dotací z EU. Podle německého ministra hospodářství Michaela Glosa by „negativní pozornost“ médií mohla negativně ovlivnit celý podpůrný program EU a odstrašit potencionální investory.

Gloss se vyslovil pro zavední omezení, které by zaručovalo anonymitu příjemců, kteří by z EU dostali méně než dva miliony eur. Takový postup by podle německého ministra pomohl chránit obchodní informace a snížil by náklady na byrokracii.

Německo tak reagovalo na návrh komisaře pro administrativu Sijma Kallase, který chce od roku 2007 zveřejňovat všechny informace o tom, kdo a kolik peněz z rozpočtu EU dostal. Mnozí europoslanci s ním souhlasí a prohlašují, že veřejnost má právo vědět, kdo těží ze společné zemědělské politiky Unie a strukturálních fondů. Komise by ráda veškeré informace o příjemcích dotací uveřejňovala na internetu.

Úplné či částečné informace o pohybu peněz z Evropské unie dosud zveřejnilo 12 členských zemí EU, Lotyšsko zveřejnění plánuje. Podobně jako Německo se se již v minulosti vyslovily také Irsko a Španělsko. Financial Times Detschland napsal, že by německý návrh mohlo podpořit i Nizozemí, Polsko a Slovensko.

Formální proces diskuse a konzultací o této otázce bude ukončen 31. srpna. Komise potom zváží možná opatření.

Autor: jos-iHNed, Euractiv.sk

Sdílet tento příspěvek