Slovenská SMK podala trestní oznámení na Slotu

14.08.2006
Strana maďarské koalice je přesvědčena, že se šéf SNS svými výroky o maďarské menšině na Slovensku dopustil trestného činu.

Slovenská Strana maďarské koalice podala trestní oznámení na předsedu Slovenské národní strany Jána Slotu za jeho výroky na adresu maďarské menšiny, které pronesl před červnovými parlamentními volbami.


„Ján Slota svými prohlášeními jednoznačně naplnil skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy, národa a přesvědčení. Jeho jednání je společensky nebezpečné, svými vyjádřeními hanobí maďarský národ a jeho příslušníky,“ stojí v tiskovém prohlášení SMK.


Podle SMK Slota stupňuje svou nenávist vůči maďarské menšině a svými výroky způsobuje stále větší trauma a obavu o další budoucnost maďarské menšiny na Slovensku. „Pan Slota vnáší do vztahů mezi příslušníky slovenské a maďarské národnosti na Slovensku nepřátelské nálady,“ uvedla tisková mluvčí SMK Livia Solymos.


Sám Slota ve vládě premiéra Roberta Fica nezasedl, svými výroky o Maďarech a straně SMK však stále vzbuzuje rozruch. Maďarská menšina tvoří na Slovensku přibližně deset procent obyvatelstva.

Autor: jos-iHNed, SMK.sk

Sdílet tento příspěvek