Británie se obává přílivu lidí z Rumunska a Bulharska

15.08.2006

Vláda odhaduje, že by v příštích pěti letech po vstupu Rumunska a Bulharska do EU mohlo z těchto zemí přijít 60 až 140 tisíc pracovníků.

Britský ministr vnitra John Reid čelí rostoucímu tlaku některých odborníků, kteří nabádají britskou vládu k omezení přístupu pracovních sil z Bulharska a Rumunska ve chvíli, kdy tyto země vstoupí do Evropské unie. To by se mělo stát v příštím roce.

Když se v roce 2004 EU rozrostla o deset nových zemí, Velká Británie spolu s Irskem a Švédskem ihned povolily nováčkům volný přístup na své pracovní trhy.

Nicméně britská vláda hrubě neodhadla počet pracovníků, kteří využijí příležitosti žít a pracovat ve Velké Británii. Vláda očekávala, že do země přijde ročně zhruba 13 tisíc pracovníků, avšak od roku 2004 využilo příležitosti na 600 tisíc lidí z nových zemí EU.

Britská média nyní odhalila, že britská vláda odhaduje, že v příštích pěti letech po vstupu Rumunska a Bulharska by z těchto zemí mohlo do země přijít mezi 60 až 140 tisíci pracovníky.

Tato čísla vybídla bývalého ministra vnitra Franka Fielda k prohlášení, že by britský pracovní trh měl zůstat pro tyto dvě země uzavřen. Field je přesvědčen, že současná míra přílivu lidí do Británie má vážný dopad na „situaci s bydlením, zdravotní péči a „přirozenou pohodu“ britské společnosti“.

S dalším argumentem přišel v neděli the Sunday Telegraph, který napsal, že za posledních pět let dostalo bulharské občanství více než 20 tisíc obyvatel Moldávie či Makedonie a dalších nejméně 55 tisíc lidí na přidělení čeká. „Většina z nich je přitom motivována očekávaným přístupem na evropský pracovní trh,“ napsal list.

Bulharská vláda však rozhodně popírá, že by rozdávala bulharské pasy desetitisícům občanů, kteří žijí za hranicemi EU. „Bulharské občanství bylo za posledních pět let uděleno 23.500 občanům,“ uvedl náměstek ministryně spravedlnosti Any Karaivanovi a rozhodně odmítl, že by hlavní motivací těchto lidí bylo budoucí zaměstnání v jiné zemi EU. „Většina z nich plánuje žít a bydlet v Bulharsku,“ uvedl.

Autor: jos-iHNed, euobserver.com

Sdílet tento příspěvek