Slovensko čeká další dobrý rok

16.08.2006
Tahouny skvěle rozjeté ekonomiky jsou stavebnictví, investice a domácí spotřeba. Ekonomové a podnikatelé ale kritizují vládu, že zavedla vyšší ceny energií nebo zvýšila daně,

Ani nejistota kvůli ostré předvolební kampani, ani překvapivě rychlé sestavení populisticko nacionalistické vlády neohrozily jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik v Evropě, Slovensko. Statistici včera zveřejnili odhady růstu HDP druhého čtvrtletí, který dosáhl 6,6 procenta, o tři desetiny více, než očekávali i ti nejoptimističtější analytici. Nezaměstnanost klesla na nejnižší míru od roku 1999, na 10,36 procenta.
Slovenský růst zapadá do optimistických zpráv o nejlepším hospodářském vývoji eurozóny za posledních šest let, který letos v druhém čtvrtletí činil 0,9 procenta.
Podrobnosti kolem slovenského růstu zveřejní Slovenský statistický úřad až začátkem září, nicméně už nyní je například jasné, že jedním z tahounů je stavebnictví, které již třetí rok za sebou roste v dvojciferných číslech. Ekonomiku táhly také investice a spotřeba domácností.

Automobilky pomohou

Maďaři se propadají

Autor: Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek