Hybášková: Česko musí zlepšit ochranu před teroristy

17.08.2006
Nejen že nepřispíváme ke tvorbě evropské protiteroristické legislativy, ale zatím jsme nesplnili ani všechny závazky které k EU máme, kritizuje europoslankyně.

Česko není připraveno efektivně čelit teroristické hrozbě a zaostává v této oblasti za většinou evropských zemí, míní europoslankyně a šéfka SNK Evropských demokratů (SNK-ED) Jana Hybášková.


Česko by podle ní mělo být aktivnější především v boji proti praní špinavých peněz, které mohou sloužit k financování teroristických skupin. Chybí podle ní také parlamentní kontrola zpravodajských služeb, která by zabránila únikům tajných informací.


„Nejen že nepřispíváme ke tvorbě evropské protiteroristické legislativy, ale zatím jsme nesplnili ani všechny závazky které k EU máme,“ řekla Hybášková. Jedním z největších nedostatků je podle ní to, že v Česku neexistuje trestní odpovědnost právnických osob. Cizinec přitom získává právo k pobytu, pokud si v zemi založí firmu. „Cizinci si tak u nás de facto mohou dělat, co chtějí,“ uvedla europoslankyně.


Úspěch britské policie při odhalení připravovaného teroristického útoku na letadla mezi Velkou Británii a Spojenými státy podle Hybáškové jasně ukázal, že aktivní práce policie v boji proti terorismu se vyplácí. Evropská unie proto prý nyní směřuje k tomu, že se britský protiteroristický zákon stane modelem evropské legislativy v této oblasti.


Britský zákon, který začal platit v roce 2002, mimo jiné umožňuje, aby policie bez důkazů obstavila podezřelé finanční výnosy, které objeví na bankovních účtech. Za určitých okolností může i na 24 hodin zadržet majitele takového účtu.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek