Británie prodá Saúdské Arábii 72 bitevníků Eurofighter

18.08.2006
Ty ropnému království, které za stroje zaplatí 5,4 miliardy liber, nahradí stíhačky Tornado. Pro kontroverzní evropský projekt Eurofighter je to zatím největší exportní kontrakt.

Británie oznámila uzavření předběžné dohody o prodeji 72 bitevních letounů Eurofighter Typhoon Saúdské Arábii. Dohoda pokrývající dodávky na příštích 25 let má hodnotu deseti miliard liber (412 miliard korun), napsaly zahraniční agentura a britský list Financial Times. Pro kontroverzní evropský projekt Eurofighter je to zatím největší exportní kontrakt.


Nové eurofightery nahradí ropnému království stíhačky Tornado. Klíčovým dodavatelem projektu Eurofighter je britská BAE Systems, jejíž akcie dnes po potvrzení dohody Londýnem stouply o 2,6 procenta. Získaly i akcie evropské skupiny EADS a italské Finmeccanica, partnerů v projektu.


Letouny Eurofighter si objednaly zatím vlády Británie, Německa, Španělska, Itálie a Rakouska. Jsou snahy prodat tyto stroje i do Řecka, Turecka a Japonska.


Saúdská Arábie nakupuje zbrojní vybavení od Británie systematicky již od 60. let a většinou platí dodávkami ropy. Nynější kontrakt má kořeny před 20 lety, tehdejší dohodu však provázela obvinění z neetických praktik a nynější saúdský král Abdalláh se v rámci své protikorupční kampaně zasazoval o její změny.


Podle listu Financial Times podepsal britský ministr obrany Des Browne dohodu již před čtyřmi týdny, jeho saúdský protějšek ji opatřil podpisem v minulých dnech. Dohodu by měla potvrdit BAE Systems oznámením na londýnské akciové burze poté, co zřejmě již příští týden dostane první splátku. Konečná dohoda by měla být podepsána do konce tohoto roku.


Samotné eurofightery budou stát Saúdskou Arábii 5,4 miliardy liber. Dalších pět miliard Rijád zaplatí za střely, další komponenty a technickou podporu. BAE může v rámci kontraktu získat navíc dalších deset miliard liber za servis a budoucí modernizaci dodaných letadel.


Dohoda se Saúdskou Arábií je zdaleka největším exportním kontraktem na eurofightery, jejichž projekt trpěl neustálými odklady a překračováním rozpočtu na vývoj. Na vývoji a výrobě letounu se podílejí Británie, Německo, Itálie a Španělsko. Podle analytiků však může BAE Systems získat sama až dvě třetiny příjmů z této zakázky.


Podle FT je kontrakt na eurofightery s Rijádem zklamáním pro Francii. Ta se pokoušela Saúdské Arábii prodat stíhačky Rafale od firmy Dassault.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek